Suroviny
- kroupy 1 hrst
- vepřové koleno (vývar) 1–1,5 l
- brambory 4 ks
- drcený kmín 1 špetka
- máslo 1 lžíce
- cibule 1 ks
- mrkev 2 ks
- pikantní klobása 1/2 ks
- česnek 7 stroužků
- smetana (33%) 4 lžíce
- sůl
- pepř
- pažitka 1 malý svazek
Postup přípravy
- Kroupy namočte 30 minut předem do studené vody. Pak je slijte a propláchněte studenou čistou vodou.
- Z vývaru z kolena seberte z povrchu tuk (je-li třeba) a přiveďte ho k varu. Když se začne vařit, přisypte připravené kroupy. Vařte, dokud kroupy nezačnou měknout, cca 20 minut. Mezitím oloupejte, očistěte a nakrájejte zeleninu. Brambory nakrájené na větší kostičky a kmín přidejte k poloměkkým kroupám.
- Na másle osmahněte dosklovata na kostičky nakrájenou cibuli, pak přidejte nahrubo nastrouhanou mrkev, ještě několik minut opékejte a obsah pánve vmíchejte do polévky. Přidejte klobásu pokrájenou na kolečka (je-li třeba, předem ji oloupejte) a 5 minut povařte. Do polévky prolisujte česnek, vlijte smetanu a ochutnejte. Dochuťte solí a pepřem a nechte krátce přejít varem. Po vypnutí polévku ozdobte najemno nasekanou pažitkou.
- Prima tip: kroupy, i když jsou předem namočené, během vaření vstřebají dost tekutiny. Podle potřeby dolévejte vývar nebo vodu. Z vývaru je třeba sebrat tuk. Uložte vývar do lednice, tuk se na povrchu krásně oddělí a snadno ho seberete lžící. Pokud nestačíte vývar vychladit, naběračkou seberte tuk z horkého scezeného vývaru.