Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Restaurace
  • Časopis
  • Recepty z TV
  • Speciál: Chřest
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Nákupy
KOKO ve varu
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Restaurace
    • Časopis
    • Recepty z TV
    • Speciál: Chřest
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Nákupy
KOKO ve varu

Nejlepší recept na boloňské špagety krok za krokem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Jednoduchá dýňová polévka

Houbový guláš: nejlepší recept z lesních hub

Recepty
Martina Čerňanská
,
Karolína Kamberská
Pin it

Hit týdne

Další hity

Boloňské špagety

Boloňské špagety
Mramorová hrníčková bábovka
Čočková polévka
Populární
Hanácký salát z červeného zelí podle Máma peče doma
Zamotaný koláč z listového těsta s nivou a vlašskými ořechy
Králík na paprice se špeclemi podle Besky
Retro street food ze sousedního Polska. Vyzkoušejte zapiekanku!
Bramborové gnocchi se zeleninou z jednoho plechu

Bílá ovarová česnečka

Bílá ovarová česnečka

Bílá ovarová česnečka Zdroj: Silvie Kolevová / Štěstí z kuchyně

  • Zavřít

Bílá ovarová česnečka Zdroj: Silvie Kolevová / Štěstí z kuchyně

Moje hodnocení
5x

Jsou rána, kdy máme na snídani poněkud zvláštní požadavky. Třeba aby nás postavila na nohy po krásném, dlouhém, ale přece jen trochu náročném večeru… Na to mám spolehlivý recept. Je jím bílá ovarová česnečka. Tato sytá, hutná a zahřívací polévka vám srovná žaludek a dodá energii.

4 porce
90 minut

Suroviny

  • kroupy 1 hrst
  • vepřové koleno (vývar) 1–1,5 l
  • brambory 4 ks
  • drcený kmín 1 špetka
  • máslo 1 lžíce
  • cibule 1 ks
  • mrkev 2 ks
  • pikantní klobása 1/2 ks
  • česnek 7 stroužků
  • smetana (33%) 4 lžíce
  • sůl
  • pepř
  • pažitka 1 malý svazek

Postup přípravy

  1. Kroupy namočte 30 minut předem do studené vody. Pak je slijte a propláchněte studenou čistou vodou.
  2. Z vývaru z kolena seberte z povrchu tuk (je-li třeba) a přiveďte ho k varu. Když se začne vařit, přisypte připravené kroupy. Vařte, dokud kroupy nezačnou měknout, cca 20 minut. Mezitím oloupejte, očistěte a nakrájejte zeleninu. Brambory nakrájené na větší kostičky a kmín přidejte k poloměkkým kroupám.
  3. Na másle osmahněte dosklovata na kostičky nakrájenou cibuli, pak přidejte nahrubo nastrouhanou mrkev, ještě několik minut opékejte a obsah pánve vmíchejte do polévky. Přidejte klobásu pokrájenou na kolečka (je-li třeba, předem ji oloupejte) a 5 minut povařte. Do polévky prolisujte česnek, vlijte smetanu a ochutnejte. Dochuťte solí a pepřem a nechte krátce přejít varem. Po vypnutí polévku ozdobte najemno nasekanou pažitkou.
  4. Prima tip: kroupy, i když jsou předem namočené, během vaření vstřebají dost tekutiny. Podle potřeby dolévejte vývar nebo vodu. Z vývaru je třeba sebrat tuk. Uložte vývar do lednice, tuk se na povrchu krásně oddělí a snadno ho seberete lžící. Pokud nestačíte vývar vychladit, naběračkou seberte tuk z horkého scezeného vývaru.

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background
Karolína Kamberská

Zdroj receptu

Karolína Kamberská

Radost podle Karolíny Karolína Kamberská

Karolína Kamberská přichází hned se dvěma novinkami. Tou první je kuchařská kniha , druhou pak start jejího blogu nazvaného Radost podle Karolíny.

Kniha i blog přicházejí současně, protože je spojuje společné téma: „V poslední době se na mě z médií i sociálních sítí valí hromada zpráv, které mě zneklidňují a deprimují. Ale když vylezu před dům, dojdu na náměstí nebo odjedu někam na výlet, potkávám se s naprosto jinou realitou. Ve skutečném světě je mnohem víc radosti ze života, smíchu a bonvivánství. A já chci psát o tom, co přináší do života kouzlo.“

I proto se autorka v knize Každý den je svátek zaměřuje na sváteční recepty, které ale můžete snadno využít kdykoli ve všední den, když se vrátíte v podvečer domů unavení po náročném dni. Karolíniny návody jsou totiž praktické a vařit podle nich zvládnou i začínající kuchařky a kuchaři. 
Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek

Návrhy pro vás

Snídaně

Melounová smoothie bowl

Vegetariánské

Bez masa: Bramborové gnocchi se špenátem podle Kardamommy

Recepty

Nepečený tvarohový dort s jahodami a želatinou

Zelenina

Příloha z duhového mangoldu s křupavým česnekem podle Yotama Ottolenghiho

Sladké

Neodolatelné jahodové knedlíky se zakysanou smetanou a sypané tvarohem

Sladké

Snadné a rychlé pečení: Citronové muffiny s mákem

Maso

Rychlá večeře: Kuřecí prsa plněná špenátem se smetanovým sýrem

Saláty

Chřestový salát s novými bramborami, čočkou a máslovou zálivkou


Přečtěte si také

Novinky

Tenhle guláš vydrží až 10 let. Češi nastolili nový trend ve stravování v přírodě a na cestách

Novinky

Nejlepší barman Česka Jan Šebek se utká o cennou trofej ve světovém finále v brazilském São Paulu

Snídaně

Melounová smoothie bowl

Vegetariánské

Bez masa: Bramborové gnocchi se špenátem podle Kardamommy

Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

Draslík je skrytý hrdina v našem jídelníčku. Proč bychom ho měli jíst?

Recepty

Nepečený tvarohový dort s jahodami a želatinou

Zelenina

Příloha z duhového mangoldu s křupavým česnekem podle Yotama Ottolenghiho

Sladké

Neodolatelné jahodové knedlíky se zakysanou smetanou a sypané tvarohem

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Těstoviny

Assassin’s Spaghetti – Zabijácké špagety podle Pasta Queen

Těstoviny

Jarní tarhoňa s brynzou, slaninou a pestem z medvědího česneku

Těstoviny

Pasta e Ceci: Italské těstoviny s cizrnou a pecorinem

Snídaně

Melounová smoothie bowl

Recepty

Nepečený tvarohový dort s jahodami a želatinou

Sladké

Neodolatelné jahodové knedlíky se zakysanou smetanou a sypané tvarohem

Maso

Rychlá večeře: Kuřecí prsa plněná špenátem se smetanovým sýrem

Grilování
6

Americký hot dog s ciderovou cibulí a čedarovou omáčkou podle pipMastera

Maso

Arroz de pato – tradiční portugalský recept na pečenou rýži s kachnou

Vegetariánské

Bez masa: Bramborové gnocchi se špenátem podle Kardamommy

Zelenina

Příloha z duhového mangoldu s křupavým česnekem podle Yotama Ottolenghiho

Saláty

Chřestový salát s novými bramborami, čočkou a máslovou zálivkou

Gastro akce a food festivaly

Michelinské umění a barman světové třídy v The Monkey Bar Prague

Recepty

Kořeněný pečený čaj s rozmarýnem

Nápoje

Horký vánoční punč z červeného vína a rumu s brusinkami

Ryby a mořské plody

KOKO ve varu: Slávky na bílém víně

Recepty

Fenyklovo-sardinková šakšuka s kuskusem z jedné pánve podle Jamieho Olivera

Polévky

Rychlá večeře: Curry ramen s krevetami a rýžovými nudlemi

Polévky
4

Krém z medvědího česneku s bylinkovými krutony a petrželovým olejem

Polévky

Jemné a nadýchané krupicové nočky do polévky

Polévky

Rychlá večeře: Curry ramen s krevetami a rýžovými nudlemi

Předkrmy a chuťovky

Domácí žitné krekry – ideální chuťovka k pomazánkám, dipům či pečené zelenině

Snídaně
6

Domácí bulka s bylinkovým máslem, pečenou slaninou, vejcem, rajčetem a mladým špenátem

Vegetariánské

Jednoduchý cuketový quiche s rajčaty a balkánským sýrem

Vegetariánské

Bez masa: Bramborové gnocchi se špenátem podle Kardamommy

Zelenina

Příloha z duhového mangoldu s křupavým česnekem podle Yotama Ottolenghiho

Saláty

Chřestový salát s novými bramborami, čočkou a máslovou zálivkou

Recepty

Nepečený tvarohový dort s jahodami a želatinou

Sladké

Neodolatelné jahodové knedlíky se zakysanou smetanou a sypané tvarohem

Sladké

Snadné a rychlé pečení: Citronové muffiny s mákem

Saláty

Chřestový salát s novými bramborami, čočkou a máslovou zálivkou

Recepty

Jarní bramborový salát se zeleným chřestem a ředkvičkami

Saláty

Svěží luštěninový salát se zeleným chřestem a estragonem

Vegetariánské

Bez masa: Bramborové gnocchi se špenátem podle Kardamommy

Grilování
6

Americký hot dog s ciderovou cibulí a čedarovou omáčkou podle pipMastera

Maso

Arroz de pato – tradiční portugalský recept na pečenou rýži s kachnou

prima-cnn-news

Babiš je lídr, Fiala napravuje nezodpovědné kroky, hodnotí osobnosti. Kdo uspěje v debatě? KOMENTÁŘ: Jak Česko snižováním platů zaměstnancům vyhraje světovou válku ON-LINE: Exploze auta s „kolaboranty“, zemřel i šéf kavárny. Ukrajinci likvidovali základny Rusů

prima-zeny

Halina Pawlowská o dětství: Kdybych flámovala po nocích, všem by to bylo jedno Denisa Nesvačilová zářila na křtu magazínu pro muže. Černé šaty odhalily svůdný dekolt Herečka Renáta Doleželová byla kráskou normalizačních seriálů. Zemřela však předčasně

prima-zoom

Proč psům tak rostou mozky? Polární záře vzniká díky náhodě. Podívejte se na ni z vesmíru Nejtěžší jedovatý had Austrálie požírá jiné hady. Podívejte se, jak mu cizí kousnutí vůbec nic nedělá

prima-fresh

Tenhle guláš vydrží až 10 let. Češi nastolili nový trend ve stravování v přírodě a na cestách Nejlepší barman Česka Jan Šebek se utká o cennou trofej ve světovém finále v brazilském São Paulu Melounová smoothie bowl

prima-cool

Spider-Man 4 bude jen začátek... 15 největších červnových premiér v kinech a na streamu. Čeká nás Spider-Man, Zaklínač nebo Černé zrcadlo V sobotu ve 20.15 vás pobaví Madagaskar 3

playboy

V červnovém čísle časopisu Playboy se můžete těšit... a mnoho dalšího! Víte, čím můžete pokazit ženský orgasmus? Těmto chybám se vždy vyhýbejte OnlyFans není pouze o nahých fotkách. Modelky přiznaly, jaké nejdivnější věci po nich lidé chtěli

lajk

České hvězdy OnlyFans se budou v novém turnaji plácat přes zadek. Zápasit bude i legendární pornoherec Fanoušci Taylor Swift si na její koncert berou plíny. Nechtějí totiž zmeškat žádnou písničku Dcera Madonny tvrdí, že její sexualita je prokletá. S čím má problém?

prima-living

Pěstujte černý bez. Z květů je skvělý bezový ocet a z plodů bezinkový sirup Hadovka smrdutá neboli penis nestoudný je příšerně páchnoucí houba. Překvapivě se dá jíst Jahodové plantáže letos zahajují samosběry později. Kam se už můžete vypravit?

Populární témata

Nejlepší filmy 2022 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby Mafia Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Partička Svařené víno MS v hokeji 2023 Tatarák podle Pohlreicha Filmy od Marvelu Aloe vera Program a výsledky MS v hokeji Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tabulky a skupiny MS v hokeji

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.