Bílá ovarová česnečka
Zdroj: Silvie Kolevová / Štěstí z kuchyně
Bílá ovarová česnečka
Zdroj:
Silvie Kolevová / Štěstí z kuchyně
Moje hodnocení
19x
Jsou rána, kdy máme na snídani poněkud zvláštní požadavky. Třeba aby nás postavila na nohy po krásném, dlouhém, ale přece jen trochu náročném večeru… Na to mám spolehlivý recept. Je jím bílá ovarová česnečka. Tato sytá, hutná a zahřívací polévka vám srovná žaludek a dodá energii.
Kroupy namočte 30 minut předem do studené vody. Pak je slijte a propláchněte studenou čistou vodou.
Z vývaru z kolena seberte z povrchu tuk (je-li třeba) a přiveďte ho k varu. Když se začne vařit, přisypte připravené kroupy. Vařte, dokud kroupy nezačnou měknout, cca 20 minut. Mezitím oloupejte, očistěte a nakrájejte zeleninu. Brambory nakrájené na větší kostičky a kmín přidejte k poloměkkým kroupám.
Na másle osmahněte dosklovata na kostičky nakrájenou cibuli, pak přidejte nahrubo nastrouhanou mrkev, ještě několik minut opékejte a obsah pánve vmíchejte do polévky. Přidejte klobásu pokrájenou na kolečka (je-li třeba, předem ji oloupejte) a 5 minut povařte. Do polévky prolisujte česnek, vlijte smetanu a ochutnejte. Dochuťte solí a pepřem a nechte krátce přejít varem. Po vypnutí polévku ozdobte najemno nasekanou pažitkou.
Prima tip: kroupy, i když jsou předem namočené, během vaření vstřebají dost tekutiny. Podle potřeby dolévejte vývar nebo vodu. Z vývaru je třeba sebrat tuk. Uložte vývar do lednice, tuk se na povrchu krásně oddělí a snadno ho seberete lžící. Pokud nestačíte vývar vychladit, naběračkou seberte tuk z horkého scezeného vývaru.
Zdroj receptu
Karolína Kamberská
Radost podle Karolíny
Karolína Kamberská přichází hned se dvěma novinkami. Tou první je kuchařská kniha , druhou pak start jejího blogu nazvaného Radost podle Karolíny.
Kniha i blog přicházejí současně, protože je spojuje společné téma: „V poslední době se na mě z médií i sociálních sítí valí hromada zpráv, které mě zneklidňují a deprimují. Ale když vylezu před dům, dojdu na náměstí nebo odjedu někam na výlet, potkávám se s naprosto jinou realitou. Ve skutečném světě je mnohem víc radosti ze života, smíchu a bonvivánství. A já chci psát o tom, co přináší do života kouzlo.“
I proto se autorka v knize Každý den je svátek zaměřuje na sváteční recepty, které ale můžete snadno využít kdykoli ve všední den, když se vrátíte v podvečer domů unavení po náročném dni. Karolíniny návody jsou totiž praktické a vařit podle nich zvládnou i začínající kuchařky a kuchaři.