Suroviny
- pšeničná chlebová mouka 250 g + na podsypání
- pšeničná celozrnná mouka 250 g
- kypřicí prášek do pečiva 20 g
- sůl 1 lžička
- máslo (změklé) 75 g
- plnotučné mléko 270 ml
- podmáslí 30 ml
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 200 °C. Plech vyložte pečicím papírem.
- Všechny přísady dejte do velké mísy a vařečkou nebo v robotu s nástavcem hnětací hák vypracujte vláčné těsto. Pokud je příliš hutné, přilijte trochu mléka, ale ne moc, aby těsto nebylo řídké.
- Z těsta vytvarujte kouli a lehce ji zploštěte. Položte ji na plech, povrch poprašte trochou pšeničné chlebové mouky a vršek nařízněte ostrým nožem do kříže.
- Pečte v předehřáté troubě 30–35 minut dozlatova. Pak vytáhněte, chléb opatrně přesuňte na mřížku a nechte ho vychladnout.
PRIMA TIP: Celozrnnou pšeničnou mouku můžete nahradit hladkou pšeničnou moukou a upéct chléb čistě z bílé mouky.
Vyzkoušejte také upéct domácí focacciu podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Jednoduchá domácí focaccia z kynutého těsta