Suroviny
- pšeničná chlebová mouka 400 g + na podsypání
- žitná mouka 100 g
- sůl 10 g
- máslo (změklé) 50 g
- droždí (čerstvé) 20 g
- oregano 1 velký svazek
- voda 300 ml
Postup přípravy
- Do velké mísy prosejte obě mouky, přidejte sůl, kousky másla a rozdrobené droždí. Oregano otrhejte ze stonků a lístky nasekejte nadrobno. Vsypte je k mouce a pozvolna přilévejte vodu. Zapracovávejte ji ručně do mouky, až vznikne kompaktní těsto.
- Pracovní plochu lehce posypte moukou a vyklopte na ni těsto. Hněťte ho 6 minut. Pak ho vraťte do mísy, zakryjte ji utěrkou a těsto nechte 2 hodiny kynout.
- Plech vyložte pečicím papírem. Těsto vyklopte na pomoučenou plochu, vytvarujte z něj kulatý bochánek a položte ho na připravený plech. Povrch poprašte moukou a nožem na něj zlehka načrtněte čtverec. Nechte 1 hodinu kynout.
- Troubu předehřejte na 220 °C. Chléb pečte 30 minut dozlatova. Pak ho přesuňte na mřížku a nechte zcela vychladnout.
Vyzkoušejte také jihoitalský chléb ze semoliny podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Jihoitalský kvasový chléb Pane pugliese ze semolinové mouky