100 úžasných chlebů

Ciabatta – podlouhlý italský chléb se hodí jako příloha i pro přípravu sendvičů

Moje hodnocení
2x

Dlouhý italský chléb má pevnější střídku a výborně se tak hodí jako podklad pro rajčatovou či olivovou tapenádu, paštiku, gorgonzolu a jiné sýry nebo jen máslo a zavařeninu. Tento recept využijete i při přípravě pizzy nebo česnekového chleba. Jednoduše těsto zploštěte a vyválejte do kruhu na pizzu, nebo ho potřete česnekovým olejem a vmžiku upečete česnekový chléb.

4 porce
45 minut
italská

Suroviny

Postup přípravy

  1. Do mísy prosejte 300 g mouky, rozdrobte do ní droždí a zalijte vodou. Prošlehejte 5 minut ručním šlehačem a nechte 4 hodiny kynout pod utěrkou.
  2. Přidejte zbylou mouku, sůl a olivový olej a svižně šlehejte 5 minut. Pak nechte v míse 2 hodiny odpočívat.
  3. Pracovní plochu lehce posypte moukou. Vyklopte na ni těsto, rozdělte ho na dva stejné díly a každý vyválejte do válečku o délce 21 cm. Nechte 1 hodinu kynout.
  4. Dva plechy vyložte pečicím papírem. Každý kus těsta rozpulte a všechny čtyři kousky opět roztáhněte na délku 21 cm. Přesuňte chleby na připravené plechy a nechte je 1 hodinu odpočívat.
  5. Troubu předehřejte na 200 °C. Chleby poprašte moukou a pečte 20 minut dozlatova. Pak je přesuňte na mřížku a nechte je vychladnout.

Vyzkoušejte také upéct domácí focacciu podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Jednoduchá domácí focaccia z kynutého těsta

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

100 úžasných chlebů

Paul Hollywood 100 úžasných chlebů

Ač by se podle příjmení mohlo zdát, že máte co do činění s americkým pekařem, Paul Hollywood se narodil v Británii. Jako teenager nastoupil do rodinné pekárny a u pečení už zůstal. Nejvíc mu učarovalo běžné slané pečivo a chléb, na který rád vymýšlí recepty. Inspiruje se tradičními chleby z celého světa i kombinací různých surovin. Za kuchařku 100 úžasných chlebů dostal v mezinárodní soutěži kuchařek ocenění Top kuchařka chlebů a pečiva za rok 2005. V kuchařce najdete 100 chlebových receptů z celého světa, tradiční i moderní. Podrobně popsaný postup vás dovede k výsledku jako na fotografii a až svůj chléb ochutnáte, můžete se pustit do experimentů s kořením a přidanou zeleninou či ovocem. Pečení domácího chleba je totiž silně návykové a Paul Hollywood vám dokáže, že je to i snadné.

Vydalo nakladatelství Esence.


Přečtěte si také

Recepty