Suroviny
- pšeničná chlebová mouka 500 g + na podsypání
- voda 325 ml
- droždí (čerstvé) 30 g
- sůl 10 g
- olivový olej 30 ml
Postup přípravy
- Do mísy prosejte 300 g mouky, rozdrobte do ní droždí a zalijte vodou. Prošlehejte 5 minut ručním šlehačem a nechte 4 hodiny kynout pod utěrkou.
- Přidejte zbylou mouku, sůl a olivový olej a svižně šlehejte 5 minut. Pak nechte v míse 2 hodiny odpočívat.
- Pracovní plochu lehce posypte moukou. Vyklopte na ni těsto, rozdělte ho na dva stejné díly a každý vyválejte do válečku o délce 21 cm. Nechte 1 hodinu kynout.
- Dva plechy vyložte pečicím papírem. Každý kus těsta rozpulte a všechny čtyři kousky opět roztáhněte na délku 21 cm. Přesuňte chleby na připravené plechy a nechte je 1 hodinu odpočívat.
- Troubu předehřejte na 200 °C. Chleby poprašte moukou a pečte 20 minut dozlatova. Pak je přesuňte na mřížku a nechte je vychladnout.
Vyzkoušejte také upéct domácí focacciu podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Jednoduchá domácí focaccia z kynutého těsta