Suroviny
- hroznové víno (červené, bezsemenné) 500 g
- chléb (rustikální) 4 krajíce
- extra virgin olivový olej 2 lžíce
- kozí sýr (čerstvý) 250 g
- balzamikový krém pár kapek
- piniové oříšky (nasucho opražené) 4 lžíce
- citronová kůra (najemno nastrouhaná) 1 lžička
- šalvěj (nadrobno nasekaná) 2 lžíce
- sůl (hrubá či vločková )
- pepř (čerstvě namletý)
- olej (na potření roštu)
Postup přípravy
- Připravte gril k přímému grilování, část rozehřejte zprudka, část rozehřejte na střední teplotu a část nechte mimo přímý oheň. K uhlí přidejte dřevěné špalíky či štěpiny, na plynovém grilu umístěte špalíky či štěpiny do udicího boxu grilu nebo dejte špalíky pod rošt přímo přes jeden či více hořáků. Okartáčujte či oškrabte grilovací rošt dočista a pořádně jej potřete olejem. Grilovací mřížku na zeleninu předehřejte na grilu, grilovací koš netřeba předehřívat.
- Hrozny odstopkujte, rozložte je na mřížku a grilujte je zprudka na přímém ohni. Občas je promíchejte a pečte, až slupky začnou černat a pukat, zhruba 2–4 minuty.
- Chléb potřete olejem z obou stran a vyskládejte ho na mřížku nad střední teplotou. Grilujte 1 až 2 minuty z každé strany dozlatova. Máte-li chuť, každým krajícem pootočte v polovině opékání o čtvrt kruhu, aby se na chlebu ožehl mřížkový vzor.
- Chléb sundejte z grilu a pak ho opatrně namažte kozím sýrem. Poklaďte ho grilovaným hroznovým vínem, zakápněte olivovým olejem a balzamikovým glazé. Posypte opraženými piniemi, citronovou kůrou a šalvějovými lístky. Podle chuti osolte a opepřete.
Bruschetta s grilovaným hroznovým vínem, opraženými piniemi a kozím sýrem Zdroj: Jak grilovat zeleninu
Připravte tradiční rajčatovou bruschettu podle videoreceptu s Emanuelem Ridi