Jak grilovat zeleninu

Bruschetta s grilovaným hroznovým vínem, opraženými piniemi a kozím sýrem

Moje hodnocení
2x

Grilování na dřevě dává hroznovému vínu úchvatné kouřové aroma. Prudkým žárem víno zesládne a změkne, čerstvě nastrouhaná citronová kůra a balzamikové glazé poskytují správný kyselý tón, krémový kozí sýr dodá štiplavý tón a pinie křupavost. Perfektní chuťovka na každou letní párty!

4 porce
30 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Připravte gril k přímému grilování, část rozehřejte zprudka, část rozehřejte na střední teplotu a část nechte mimo přímý oheň. K uhlí přidejte dřevěné špalíky či štěpiny, na plynovém grilu umístěte špalíky či štěpiny do udicího boxu grilu nebo dejte špalíky pod rošt přímo přes jeden či více hořáků. Okartáčujte či oškrabte grilovací rošt dočista a pořádně jej potřete olejem. Grilovací mřížku na zeleninu předehřejte na grilu, grilovací koš netřeba předehřívat.
  2. Hrozny odstopkujte, rozložte je na mřížku a grilujte je zprudka na přímém ohni. Občas je promíchejte a pečte, až slupky začnou černat a pukat, zhruba 2–4 minuty.
  3. Chléb potřete olejem z obou stran a vyskládejte ho na mřížku nad střední teplotou. Grilujte 1 až 2 minuty z každé strany dozlatova. Máte-li chuť, každým krajícem pootočte v polovině opékání o čtvrt kruhu, aby se na chlebu ožehl mřížkový vzor.
  4. Chléb sundejte z grilu a pak ho opatrně namažte kozím sýrem. Poklaďte ho grilovaným hroznovým vínem, zakápněte olivovým olejem a balzamikovým glazé. Posypte opraženými piniemi, citronovou kůrou a šalvějovými lístky. Podle chuti osolte a opepřete.

Připravte tradiční rajčatovou bruschettu podle videoreceptu s Emanuelem Ridi

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Jak grilovat zeleninu

Steven Raichlen Jak grilovat zeleninu

Kniha slavného amerického autora kuchařek o grilování Stevena Raichlena přináší tentokrát více než šedesátku dokonale vyladěných receptů zaměřených na grilování zeleniny. Z nich si vybere každý - vegetariáni i všežravci, kteří chtějí na grilovací party zařadit více zeleniny a jiných bezmasých surovin v chutných úpravách. V praktickém úvodu se dozvíte všechno o potřebném vybavení a grilování jako takovém, v druhé části knihy najdete tipy, jak na grilu zacházet s více než třemi desítkami druhů zeleniny.

Vydalo nakladatelství Slovart.


Přečtěte si také

Recepty