Suroviny
- medvědí česnek (nadrobno nakrájený, anebo stroužek česneku a hrst hladkolisté petrželky) 1 hrst
- extra virgin olivový olej 3 lžíce
- hrášek (zelený) 2 hrnky
- pažitka (nakrájená) 2 lžíce
- citronová kůra (nadrobno nakrájená kůra nakládaných citronů v soli) 1 lžíce
- citronová šťáva (čerstvá) 1 lžíce
- chilli (vločky) 1/4 lžičky
- sůl
- čerstvě namletý pepř
- bílý chléb (opečené krajíčky chleba nebo veky) 12 ks
Postup přípravy
- V kastrůlku promíchejte česnek, petržel, 1 lžíci oleje, špetku soli a 120 ml vody. Vsypte hrášek, uveďte do varu a na středním stupni povařte za občasného promíchání, až hrášek změkne (mražený bude asi za 2 minuty). Sceďte a tekutinu z vaření uchovejte.
- Hrášek rozmixujte na hrubší směs a v misce ji promíchejte s nakrájenou pažitkou, ½ lžící nakrájené citronové kůry, 1 lžící citronové šťávy, chilli a 2 lžícemi oleje. Tekutinou z vaření rozřeďte tak, aby vznikla hutná, ale roztíratelná pomazánka, a je-li třeba, ještě ji osolte a dochuťte.
- Naneste na nasucho opečené krajíčky chleba zakapané trochou oleje a ihned podávejte.
Náš tip: Připravte svěží hrášek podle receptů v našem speciálu