Tortilly
- fazole (černé, konzervované) 800 g
- čedar 200 g
- tortilla (o průměru 18 cm) 8 ks
- paprička jalapeňo (nakládaná, nakrájená na plátky) 2 lžíce
- zakysaná smetana 200 g
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Omáčka
- šalotka 2 ks
- česnek 2 storužky
- olivový olej 2 lžíce
- rajčatová passata 700 g
- směs koření na tacos 1–2 lžíce
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- Šalotku a česnek oloupejte. Šalotku nakrájejte najemno, česnek nahrubo. V pánvi zahřejte olej a šalotku osmahněte dosklovita. Přidejte česnek, rajčatovou passatu, koření taco, osolte a opepřete a na mírném stupni vařte 10 minut.
- Fazole slijte, propláchněte a nechte okapat. Čedar nastrouhejte. Jarní cibulku nakrájejte na tenká kolečka.
- Na střed každé tortilly naneste do řádku osminu fazolí, trochu čedaru (celkem použijte polovinu), bílé části jarní cibulky a nakrájené chilli papričky. Lehce osolte a přeložte.
- Troubu předehřejte na 180 °C. Do hranaté zapékací misky nalijte trochu rajčatové omáčky. Vyskládejte do ní vedle sebe tortilly, zalijte je zbylou rajčatovou omáčkou a posypte rovnoměrně zbylým čedarem. Pečte v předehřáté troubě 20 minut.
- Zapečené tortilly rozdělte na talíře, posypte pokrájenou zelenou natí jarní cibulky a podávejte se zakysanou smetanou.
PRIMA TIP: Kořenicí směs taco koupíte už hotovou, například na Košíku od značky Santa Maria, nebo si ji můžete připravit doma. Smíchejte mletou chilli papričku s kmínem, sušeným česnekem, cibulí, oreganem, mletou paprikou a špetkou soli a mletého černého pepře. Chilli a kmínu dejte čtyřikrát víc než ostatních surovin, například 1 lžičku na ¼ lžičku ostatních přísad.
Bez masa: Plněné a zapečené tex-mex tortilly podle Zdeňka Pohlreicha Zdroj: Super jednoduše bez masa
Vyzkoušejte i další skvělé recepty od Zdeňka Pohlreicha
Připravte si výtečný tatarák podle Zdeňka Pohlreicha. Pomůže vám návodný videorecept
Kompletní recept najdete ZDE