Zdeněk Pohlreich

Focaccia se sušenými rajčaty a oreganem podle Pohlreicha

Moje hodnocení
12x

Lásku ke kynutému pečivu máme zakódovanou v DNA. Zvětšování objemu během kynutí symbolizuje bohatství, hojnost a život, zkrátka vše, co si přejeme. Zatímco my dáváme přednost sladkým buchtám, Italové vycizelovali slané koláče, které chutnají skvěle k vínu, salátu i jen tak namáčené do olivového oleje. Pokud jste ještě nikdy nejedli focacciu, zajisté vás okouzlí. Nejlépe chutná teplá, případně ji před podáváním lehce rozpečte.

4 porce
120 minut
italská

Suroviny

Postup přípravy

  1. Sušená rajčata sceďte (olej uchovejte) a nakrájejte je nahrubo.
  2. Mouku, vodu, rozdrobené droždí a olivový olej dejte do mísy robotu s nástavcem hnětací hák a vypracujte hladké nelepivé těsto. Vmíchejte do něj pokrájená rajčata, oregano a špetku soli. Mísu zakryjte čistou utěrkou a nechte kynout na teplém místě, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem. Trvá to zhruba 45–60 minut.
  3. Těsto rozdělte na čtyři stejné díly. Dva plechy vyložte pečicím papírem. Z každého dílu vytvarujte placku o výšce asi 2 cm a skládejte je po dvou na připravený plech. Zakryjte je utěrkou a nechte kynout ještě asi 20 minut, až zdvojnásobí svůj objem.
  4. Troubu předehřejte na 210 °C a pečte focaccie zhruba 15–20 minut dozlatova. Vyjměte je, potřete scezeným olejem z rajčat a posypte lístky oregana.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Zdeněk Pohlreich

Taková normální kuchařka Zdeněk Pohlreich

Každá správná grilovací párty je neodmyslitelně spojená hlavně s masem a i v této knize ho najdete hojně. Nabízí ale i recepty, které reflektují probíhající změnu životního stylu. Není totiž pochyb o tom, že lidé začínají jíst jídla lehčí a lépe stravitelná. A pestrost a rovnováha v jídle jsou stejně důležité a zábavné jako pestrost a rovnováha v komplexním životě. Zahrada je v létě navíc plná lákavých čerstvých surovin a nabízí spoustu inspirace.

Kuchařka navazuje na předešlé knihy Zdeňka Pohlreicha z posledních let, kdy kuchařské ego hodně ustoupilo potřebám obyčejného člověka a recepty jsou tvořené z běžně dostupných produktů a postupy jsou jednoduché, takže si s nimi poradí úplně každý.

Vydalo nakladatelství Sevruga.


Přečtěte si také

Recepty