Suroviny
- sušená rajčata (nakládaná v oleji) 100 g
- hladká mouka 500 g
- voda (vlažná ) 250 ml
- droždí (čerstvé ) 21 g (1/2 kostky)
- olivový olej 100 ml
- oregano 3 lžíce + k podávání
- sůl
Postup přípravy
- Sušená rajčata sceďte (olej uchovejte) a nakrájejte je nahrubo.
- Mouku, vodu, rozdrobené droždí a olivový olej dejte do mísy robotu s nástavcem hnětací hák a vypracujte hladké nelepivé těsto. Vmíchejte do něj pokrájená rajčata, oregano a špetku soli. Mísu zakryjte čistou utěrkou a nechte kynout na teplém místě, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem. Trvá to zhruba 45–60 minut.
- Těsto rozdělte na čtyři stejné díly. Dva plechy vyložte pečicím papírem. Z každého dílu vytvarujte placku o výšce asi 2 cm a skládejte je po dvou na připravený plech. Zakryjte je utěrkou a nechte kynout ještě asi 20 minut, až zdvojnásobí svůj objem.
- Troubu předehřejte na 210 °C a pečte focaccie zhruba 15–20 minut dozlatova. Vyjměte je, potřete scezeným olejem z rajčat a posypte lístky oregana.
Připravte jednoduchou focacciu podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Jednoduchá domácí focaccia z kynutého těsta