Rýže
- jasmínová rýže 200 g
- slunečnicový olej 2 lžíce
- máslo 1 lžíce
- sůl
Maso
- krůtí prsa 600 g
- dijonská hořčice 1 lžička
- kečup (kvalitní ) 2 lžičky
- mletá sladká paprika 1 špetka
- drcený kmín 1/2 lžičky
- sójová omáčka (přirozeně fermentovaná) 2 lžíce
- bílek 1 ks
- pórek 1 ks
- rostlinný olej 2 lžíce
- loupané mandle 100 g
- sůl
Postup přípravy
- Prsa nakrájejte na nudličky široké 1 cm a promíchejte je v míse s hořčicí, kečupem, mletou paprikou, kmínem, sójovou omáčkou, bílkem a špetkou soli. Uložte přes noc do lednice.
- Rýži propláchněte, zalijte ji vodou, promněte v prstech, vodu slijte a opakujte čtyřikrát, dokud voda nebude čirá.
- V hrnci vhodném do trouby rozpalte olej, vsypte rýži, zlehka orestujte a promíchejte, aby se ze všech stran obalila tukem. Zalijte ji studenou vodou tak, aby byla ve vodě ponořená 1 cm pod hladinou (nebo v poměru 1 hrnek rýže, 1,5 hrnku vody), osolte a přiveďte k varu. Přidejte máslo, přiklopte poklicí a vložte na 15 minut do trouby předehřáté na 150 °C. Hotovou rýži odklopte a rozhrňte vidličkou.
- Pórek podélně rozkrojte, důkladně propláchněte pod tekoucí vodou a vymyjte z něj všechen písek. Nakrájejte ho na 5mm plátky. Rozpalte pánev a opečte na ní nasucho mandle dozlatova a dejte je stranou. V pánvi rozpalte olej, vsypte krůtí maso a opékejte ho ze všech stran dohněda. Přisypte mandle a za občasného míchání restujte 3 minuty. Přidejte pórek a opékejte další 3 minuty, měl by trochu změknout, ale zůstat pevný na skus.
- Maso s pórkem a mandlemi podávejte s připravenou rýží.
PRIMA TIP: Kvalitní sójovou omáčku poznáte podle etikety. Hledejte nápis přirozeně nebo přírodně fermentovaná sójová omáčka, to znamená, že vařené mleté sójové boby kvasily s drcenou vařenou pšenicí a houbou aspergillus oryzae. Posléze je k směsi přidána slaná voda a směs zraje 6–8 měsíců. Tento jev lze průmyslově nahradit chemickou hydrolýzou.
Domácí čína s krůtím masem, pórkem a mandlemi podle Pohlreicha 2 Zdroj: Marek Bartoš / Taková normální kuchařka
Domácí čína s krůtím masem, pórkem a mandlemi podle Pohlreicha 2 Zdroj: Marek Bartoš / Taková normální kuchařka
Vyzkoušejte i recept na výtečné kuře kung pao z restaurace SIA
Kompletní recept najdete ZDE