Zdeněk Pohlreich

Domácí čína s krůtím masem, pórkem a mandlemi podle Pohlreicha

Moje hodnocení
44x

Česká variace na čínu bez zbytečného glutamátu. Maso naložte večer předem, než se uvaří rýže, orestujete ho se zeleninou a mandlemi. Máte-li rádi křupavé mandle, opečte je nasucho a přisypte těsně před podáváním, v chuti však více vyniknou při společném vaření.

4 porce
60 minut
čínská

Rýže

  • jasmínová rýže 200 g
  • slunečnicový olej 2 lžíce
  • máslo 1 lžíce
  • sůl

Maso

  • krůtí prsa 600 g
  • dijonská hořčice 1 lžička
  • kvalitní kečup 2 lžičky
  • sladká mletá paprika 1 špetka
  • drcený kmín 1/2 lžičky
  • sójová omáčka (přirozeně fermentovaná) 2 lžíce
  • bílek 1 ks
  • pórek 1 ks
  • rostlinný olej 2 lžíce
  • loupané mandle 100 g
  • sůl

Postup přípravy

  1. Prsa nakrájejte na nudličky široké 1 cm a promíchejte je v míse s hořčicí, kečupem, mletou paprikou, kmínem, sójovou omáčkou, bílkem a špetkou soli. Uložte přes noc do lednice.
  2. Rýži propláchněte, zalijte ji vodou, promněte v prstech, vodu slijte a opakujte čtyřikrát, dokud voda nebude čirá.
  3. V hrnci vhodném do trouby rozpalte olej, vsypte rýži, zlehka orestujte a promíchejte, aby se ze všech stran obalila tukem. Zalijte ji studenou vodou tak, aby byla ve vodě ponořená 1 cm pod hladinou (nebo v poměru 1 hrnek rýže, 1,5 hrnku vody), osolte a přiveďte k varu. Přidejte máslo, přiklopte poklicí a vložte na 15 minut do trouby předehřáté na 150 °C. Hotovou rýži odklopte a rozhrňte vidličkou.
  4. Pórek podélně rozkrojte, důkladně propláchněte pod tekoucí vodou a vymyjte z něj všechen písek. Nakrájejte ho na 5mm plátky. Rozpalte pánev a opečte na ní nasucho mandle dozlatova a dejte je stranou. V pánvi rozpalte olej, vsypte krůtí maso a opékejte ho ze všech stran dohněda. Přisypte mandle a za občasného míchání restujte 3 minuty. Přidejte pórek a opékejte další 3 minuty, měl by trochu změknout, ale zůstat pevný na skus.
  5. Maso s pórkem a mandlemi podávejte s připravenou rýží.

PRIMA TIP: Kvalitní sójovou omáčku poznáte podle etikety. Hledejte nápis přirozeně nebo přírodně fermentovaná sójová omáčka, to znamená, že vařené mleté sójové boby kvasily s drcenou vařenou pšenicí a houbou aspergillus oryzae. Posléze je k směsi přidána slaná voda a směs zraje 6–8 měsíců. Tento jev lze průmyslově nahradit chemickou hydrolýzou.

Další ukázkové recepty z nové kuchařky Zdeňka Pohlreicha najdete v novém čísle časopisu Prima FRESH, které je právě v prodeji:

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Zdeněk Pohlreich

Taková normální kuchařka Zdeněk Pohlreich

Každá správná grilovací párty je neodmyslitelně spojená hlavně s masem a i v této knize ho najdete hojně. Nabízí ale i recepty, které reflektují probíhající změnu životního stylu. Není totiž pochyb o tom, že lidé začínají jíst jídla lehčí a lépe stravitelná. A pestrost a rovnováha v jídle jsou stejně důležité a zábavné jako pestrost a rovnováha v komplexním životě. Zahrada je v létě navíc plná lákavých čerstvých surovin a nabízí spoustu inspirace.

Kuchařka navazuje na předešlé knihy Zdeňka Pohlreicha z posledních let, kdy kuchařské ego hodně ustoupilo potřebám obyčejného člověka a recepty jsou tvořené z běžně dostupných produktů a postupy jsou jednoduché, takže si s nimi poradí úplně každý.

Vydalo nakladatelství Sevruga.


Přečtěte si také

Recepty