Najděte si recept
Na co máte chuť?

Domácí čína s krůtím masem, pórkem a mandlemi podle Pohlreicha
Suroviny (4 porce)
Rýže:
- jasmínová rýže 200 g
- slunečnicový olej 2 lžíce
- máslo 1 lžíce
- sůl
Maso:
- krůtí prsa 600 g
- dijonská hořčice 1 lžička
- kvalitní kečup 2 lžičky
- sladká mletá paprika 1 špetka
- drcený kmín 1/2 lžičky
- sójová omáčka (přirozeně fermentovaná) 2 lžíce
- bílek 1 ks
- pórek 1 ks
- rostlinný olej 2 lžíce
- loupané mandle 100 g
- sůl
Postup
- Prsa nakrájejte na nudličky široké 1 cm a promíchejte je v míse s hořčicí, kečupem, mletou paprikou, kmínem, sójovou omáčkou, bílkem a špetkou soli. Uložte přes noc do lednice.
- Rýži propláchněte, zalijte ji vodou, promněte v prstech, vodu slijte a opakujte čtyřikrát, dokud voda nebude čirá.
- V hrnci vhodném do trouby rozpalte olej, vsypte rýži, zlehka orestujte a promíchejte, aby se ze všech stran obalila tukem. Zalijte ji studenou vodou tak, aby byla ve vodě ponořená 1 cm pod hladinou (nebo v poměru 1 hrnek rýže, 1,5 hrnku vody), osolte a přiveďte k varu. Přidejte máslo, přiklopte poklicí a vložte na 15 minut do trouby předehřáté na 150 °C. Hotovou rýži odklopte a rozhrňte vidličkou.
- Pórek podélně rozkrojte, důkladně propláchněte pod tekoucí vodou a vymyjte z něj všechen písek. Nakrájejte ho na 5mm plátky. Rozpalte pánev a opečte na ní nasucho mandle dozlatova a dejte je stranou. V pánvi rozpalte olej, vsypte krůtí maso a opékejte ho ze všech stran dohněda. Přisypte mandle a za občasného míchání restujte 3 minuty. Přidejte pórek a opékejte další 3 minuty, měl by trochu změknout, ale zůstat pevný na skus.
- Maso s pórkem a mandlemi podávejte s připravenou rýží.
PRIMA TIP: Kvalitní sójovou omáčku poznáte podle etikety. Hledejte nápis přirozeně nebo přírodně fermentovaná sójová omáčka, to znamená, že vařené mleté sójové boby kvasily s drcenou vařenou pšenicí a houbou aspergillus oryzae. Posléze je k směsi přidána slaná voda a směs zraje 6–8 měsíců. Tento jev lze průmyslově nahradit chemickou hydrolýzou.
Další ukázkové recepty z nové kuchařky Zdeňka Pohlreicha najdete v novém čísle časopisu Prima FRESH, které je právě v prodeji:
Taková normální kuchařka
Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich vždy prosazoval zdravý selský rozum, ať už při vaření, nebo v restauracích, které vedl i zlepšoval v televizním pořadu Ano, šéfe! Taková normální kuchařka je zhmotněním jeho postoje. Obsahuje recepty na hlavní jídla z běžně dostupných, zdravých surovin, které zvládne připravit začínající kuchařka i zkušená matadorka. Sám přiznává, že i doma vaří stejně – „hlavně ať je to dobré, rychle hotové a ať to není žádná věda.“ Kapitola omáček rozšíří vaše pole působnosti, stejně jako základní vybavení špajzky i tipy, jak zužitkovat to, co zbyde třeba od oběda. Prostě takové normální domácí vaření.
Vydalo nakladatelství Sevruga.