návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Domácí čína s krůtím masem, pórkem a mandlemi podle Pohlreicha

Hodnoceno: 10x
4 porce
do 1 hodiny
Domácí čína s krůtím masem, pórkem a mandlemi podle Pohlreicha
Autor: Marek Bartoš / Taková normální kuchařka Domácí čína s krůtím masem, pórkem a mandlemi podle Pohlreicha
Česká variace na čínu bez zbytečného glutamátu. Maso naložte večer předem, než se uvaří rýže, orestujete ho se zeleninou a mandlemi. Máte-li rádi křupavé mandle, opečte je nasucho a přisypte těsně před podáváním, v chuti však více vyniknou při společném vaření.

Suroviny (4 porce)

Rýže:

Postup

  1. Prsa nakrájejte na nudličky široké 1 cm a promíchejte je v míse s hořčicí, kečupem, mletou paprikou, kmínem, sójovou omáčkou, bílkem a špetkou soli. Uložte přes noc do lednice. 
  2. Rýži propláchněte, zalijte ji vodou, promněte v prstech, vodu slijte a opakujte čtyřikrát, dokud voda nebude čirá. 
  3. V hrnci vhodném do trouby rozpalte olej, vsypte rýži, zlehka orestujte a promíchejte, aby se ze všech stran obalila tukem. Zalijte ji studenou vodou tak, aby byla ve vodě ponořená 1 cm pod hladinou (nebo v poměru 1 hrnek rýže, 1,5 hrnku vody), osolte a přiveďte k varu. Přidejte máslo, přiklopte poklicí a vložte na 15 minut do trouby předehřáté na 150 °C. Hotovou rýži odklopte a rozhrňte vidličkou. 
  4. Pórek podélně rozkrojte, důkladně propláchněte pod tekoucí vodou a vymyjte z něj všechen písek. Nakrájejte ho na 5mm plátky. Rozpalte pánev a opečte na ní nasucho mandle dozlatova a dejte je stranou. V pánvi rozpalte olej, vsypte krůtí maso a opékejte ho ze všech stran dohněda. Přisypte mandle a za občasného míchání restujte 3 minuty. Přidejte pórek a opékejte další 3 minuty, měl by trochu změknout, ale zůstat pevný na skus.
  5. Maso s pórkem a mandlemi podávejte s připravenou rýží. 

PRIMA TIP: Kvalitní sójovou omáčku poznáte podle etikety. Hledejte nápis přirozeně nebo přírodně fermentovaná sójová omáčka, to znamená, že vařené mleté sójové boby kvasily s drcenou vařenou pšenicí a houbou aspergillus oryzae. Posléze je k směsi přidána slaná voda a směs zraje 6–8 měsíců. Tento jev lze průmyslově nahradit chemickou hydrolýzou. 

Domácí čína s krůtím masem, pórkem a mandlemi podle Pohlreicha
Autor: Marek Bartoš / Taková normální kuchařka Domácí čína s krůtím masem, pórkem a mandlemi podle Pohlreicha

Další ukázkové recepty z nové kuchařky Zdeňka Pohlreicha najdete v novém čísle časopisu Prima FRESH, které je právě v prodeji:

Vánoční číslo časopisu Prima FRESH 2019

Užijte si zimní radovánky i kouzelné svátky s novým číslem časopisu Prima FRESH

Taková normální kuchařka
Zdeněk Pohlreich

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich vždy prosazoval zdravý selský rozum, ať už při vaření, nebo v restauracích, které vedl i zlepšoval v televizním pořadu Ano, šéfe! Taková normální kuchařka je zhmotněním jeho postoje. Obsahuje recepty na hlavní jídla z běžně dostupných, zdravých surovin, které zvládne připravit začínající kuchařka i zkušená matadorka. Sám přiznává, že i doma vaří stejně – „hlavně ať je to dobré, rychle hotové a ať to není žádná věda.“ Kapitola omáček rozšíří vaše pole působnosti, stejně jako základní vybavení špajzky i tipy, jak zužitkovat to, co zbyde třeba od oběda. Prostě takové normální domácí vaření. 

Vydalo nakladatelství Sevruga