Super jednoduše bez masa

Bez masa: Sladkokyselý panýr se zeleninou podle Zdeňka Pohlreicha

Moje hodnocení
8x

Indický sýr panýr obsahuje spoustu bílkovin a díky své specifické pružné konzistenci se při opékání a grilování neroztéká. V tomto receptu se vydal na návštěvu do Asie a přisvojil si oblíbenou sladkokyselou omáčku se zeleninou i dušenou rýži. Sluší, a hlavně chutná jim to spolu náramně.

4 porce
45 minut
asijská

Panýr

Omáčka

Rýže

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 150 °C. Rýži několikrát propláchněte ve vodě tak, až bude voda čirá. V hrnci vhodném do trouby rozpalte 2 lžíce oleje, vsypte promytou rýži, zlehka ji orestujte, aby se zrnka obalila tukem a zalijte ji vodou tak, aby byla ponořená 1 cm pod hladinou. Osolte ji a přiveďte k varu. Vmíchejte máslo, přiklopte a vložte do předehřáté trouby na 15 minut. Hotovou rýži odklopte a rozhrňte vidličkou.
  2. Na omáčku důkladně promíchejte v misce sójovou omáčku s octem, passatou, škrobem a cukrem dohladka.
  3. Panýr nakrájejte na kostičky o hraně 1,5 cm. V nové misce promíchejte sůl, pepř a 3 lžíce škrobu a kostky panýru ve směsi obalte. V pánvi rozehřejte olej (vlijte ho do výšky 5 mm) a osmažte na něm panýr dozlatova ze všech stran, aby získal křupavou krustu. Opečený panýr přesuňte na papírovou utěrku a nechte okapat přebytečný tuk.
  4. Cibuli oloupejte a nakrájejte na klínky, papriky rozkrojte, vyjměte jádřince a pokrájejte dužinu na kousky velikosti sousta.
  5. V pánvi po panýru ponechte menší množství oleje, asi dvě lžíce, znovu ho rozpalte a osmahněte na něm cibuli dosklovita, trvá to asi 1 minutu. Přidejte papriku, opékejte další 3 minuty, poté vlijte sladkokyselou omáčku a vařte do zhoustnutí zhruba 4 až 5 minut. Přidejte osmažený panýr a promíchejte. Podle potřeby přisolte nebo podlijte vodou.
  6. Zelenou část natě jarní cibulky pokrájejte podélně na tenké proužky. Rýži rozdělte do misek, navrch dejte sladkokyselou omáčku s panýrem a posypte sezamovými semínky a jarní cibulkou.
PRIMA TIP: Passata je rajčatové pyré, které vzniká povařením a rozmixováním rajčat, zpravidla s cibulí a česnekem. Není tak husté jako protlak, ale jídlu dodá stejnou intenzivní rajčatovou chuť.

Inspirujte se i dalšími jednoduchými recepty od Zdeňka Pohlreicha

Další originální bezmasé recepty od Zdeňka Pohlreicha najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH

Hledáte tip na další bezmasou a rychlou večeři? Připravte klasické lečo podle návodného videoreceptu

Kompeltní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Super jednoduše bez masa

Zdeněk Pohlreich Super jednoduše bez masa

Nová kuchařka ikonického šéfkuchaře volně navazuje na předchozí titul Super jednoduše, ale tentokrát se zaměřuje na pokrmy bez masa. Na chuti jim to ale vůbec neubírá, naopak, Zdeněk Pohlreich naplno rozehrává kombinace běžně dostupných surovin s oblíbenými asijskými a americkými omáčkami a kořeními a výsledkem je pestrá kolekce pokrmů od snídaně po večeře. Jednoduchá a rychlá příprava, kterou zvládne i začátečník zůstává. Jak říká Zdeněk Pohlreich, nejlepší kuchařkou je Matka příroda, tak se nechte inspirovat!

Vydalo nakladatelství Sevruga.


Přečtěte si také

Recepty