Panýr
- sýr panýr 500 g
- kukuřičný škrob 3 lžíce
- červená cibule (malá) 2 ks
- žlutá paprika 1 ks
- červená paprika 2 ks
- bílá sezamová semínka 1 lžíce
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- rostlinný olej (na smažení)
Omáčka
- sójová omáčka (přirozené fermentovaná) 3 lžíce
- rýžový ocet 120 ml
- rajčatová passata 100 g
- kukuřičný škrob 1½ lžíce
- třtinový cukr 80 g
Rýže
- dlouhozrnná rýže 250 g
- rostlinný olej 2 lžíce
- máslo 1 lžíce
- sůl
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 150 °C. Rýži několikrát propláchněte ve vodě tak, až bude voda čirá. V hrnci vhodném do trouby rozpalte 2 lžíce oleje, vsypte promytou rýži, zlehka ji orestujte, aby se zrnka obalila tukem a zalijte ji vodou tak, aby byla ponořená 1 cm pod hladinou. Osolte ji a přiveďte k varu. Vmíchejte máslo, přiklopte a vložte do předehřáté trouby na 15 minut. Hotovou rýži odklopte a rozhrňte vidličkou.
- Na omáčku důkladně promíchejte v misce sójovou omáčku s octem, passatou, škrobem a cukrem dohladka.
- Panýr nakrájejte na kostičky o hraně 1,5 cm. V nové misce promíchejte sůl, pepř a 3 lžíce škrobu a kostky panýru ve směsi obalte. V pánvi rozehřejte olej (vlijte ho do výšky 5 mm) a osmažte na něm panýr dozlatova ze všech stran, aby získal křupavou krustu. Opečený panýr přesuňte na papírovou utěrku a nechte okapat přebytečný tuk.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte na klínky, papriky rozkrojte, vyjměte jádřince a pokrájejte dužinu na kousky velikosti sousta.
- V pánvi po panýru ponechte menší množství oleje, asi dvě lžíce, znovu ho rozpalte a osmahněte na něm cibuli dosklovita, trvá to asi 1 minutu. Přidejte papriku, opékejte další 3 minuty, poté vlijte sladkokyselou omáčku a vařte do zhoustnutí zhruba 4 až 5 minut. Přidejte osmažený panýr a promíchejte. Podle potřeby přisolte nebo podlijte vodou.
- Zelenou část natě jarní cibulky pokrájejte podélně na tenké proužky. Rýži rozdělte do misek, navrch dejte sladkokyselou omáčku s panýrem a posypte sezamovými semínky a jarní cibulkou.
PRIMA TIP: Passata je rajčatové pyré, které vzniká povařením a rozmixováním rajčat, zpravidla s cibulí a česnekem. Není tak husté jako protlak, ale jídlu dodá stejnou intenzivní rajčatovou chuť.
Inspirujte se i dalšími jednoduchými recepty od Zdeňka Pohlreicha
Další originální bezmasé recepty od Zdeňka Pohlreicha najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH
Hledáte tip na další bezmasou a rychlou večeři? Připravte klasické lečo podle návodného videoreceptu
Kompeltní recept najdete ZDE