návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Svěží jarní recepty z mladých kopřiv

Kroupová polévka s medvědím česnekem a kopřivami
Autor: iStock Kroupová polévka s medvědím česnekem a kopřivami
Když se na jaře začne všechno zelenat, jedny z prvních vyrazí všudypřítomné kopřivy. Zatímco později v létě jsou z nich houževnaté rostliny, kterých se na zahradách snažíme zbavit, v brzkém jaru jsou naopak darem z nebes! Mladé výhonky jsou křehké, chutné a plné vitaminů.
02. 04. 2018

Kopřivy v rozpuku jsou skvělou jarní bylinou, kterou byste neměli přecházet bez povšimnutí. Najděte si místo, kde nejezdí auta, vybavte se zahradnickými rukavicemi, které vás ubrání proti požahání, vemte si košík a vydejte se na sběr mladých kopřivových lístků. Doma je omyjte a začněte kouzlit v kuchyni!

Můžete je samozřejmě přidat do klasické nádivky, a pokud to nestihnete na Velikonoce, udělejte si ji klidně později - vždyť nádivka je skvělá kdykoliv... Z listů kopřiv můžete připravit i výbornou krémovou polévku nebo listy použít podobně jako listový špenát a připravit je jen lehce dochucené a podušené jako přílohu k masu.

Kopřivy ale můžete použít i jako bylinku - nasekat ji do polévky, do smetanových omáček, míchaných vajíček nebo ji nacpat do masových rolád, quiche nebo šunkofleků. Fantazii se meze nekladou, jen by kopřiva měla projít varem, i když stačí jen velmi krátce, aby se zbavila žahavých ostnů.

Vyzkoušejte skvělé jarní recepty, ve kterých využijete mladé kopřivy:

Reklama