Veronika KOKO Šmehlíková

KOKO ve varu: Velikonoční nádivka s pórkem a kopřivami

Koko ve varu (1) - upoutávka

Moje hodnocení
1x

Nádivka k Velikonocům neodmyslitelně patří, a pokud stále váháte, jaký recept zvolit, možná se vám bude hodit inspirace od Veroniky Koko Šmehlíkové. Její nádivka je plná mladých kopřiv, nasládlého pórku, voňavé slaniny a křupavých, dozlatova opečených chlebových krutonů. Upečte ji ve velké formě nebo zkuste verzi v muffinových košíčcích.

4 porce
90 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Připravte kopřivy – mladé vrchní výhonky pomocí zahradnické rukavice a nůžek zbavte stonků, použijte pouze listy. V cedníku je propláchněte studenou vodou a následně spařte vroucí vodou z plné rychlovarné konvice. Opět propláchněte ledovou vodou. Takto jsou připravené, už nebudou žahat a zachovají si svěží zelenou barvu.
  2. Nakrájejte toustový chléb na malé kostičky, vložte na plech a nechte sušit v troubě při 150 °C asi 10 nebo 15 minut, aby trochu chrastily. Vyndejte a nechte zchladnout.
  3. V rendlíku rozehřejte sádlo nebo máslo. Když je tekuté, pomocí mašlovačky vytřete zapékací formu na nádivku nebo muffinové formičky. Zapékací formu ještě vysypejte strouhankou.
  4. Ve zbytku tuku začněte zlehka restovat pokrájenou slaninu, aby pustila vlastní další tuk. V tu chvíli přidejte i nadrobno nakrájený pórek, počkejte pár minut, než zvláční, ubere na objemu a více se zezelená. Pak přilijte vývar i smetanu, osolte a nechte stát mimo horkou plotýnku, aby směs chladla.
  5. Rozehřejte troubu na 180 °C. Mezitím oddělte bílky od žloutků. Žloutky smíchejte s vlažnou smetanovou směsí slaniny a pórku. Přidejte prolisovaný česnek, pepř, oregano, nahrubo nasekanou petrželku klidně i se stonky, a také spařené kopřivy. V míse smíchejte ¾ množství předpečených krutonů s pórkovo-smetanovou směsí a nechte pár minut stát. Během toho ušlehejte bílky do tuha. Sníh poté postupně přimíchejte do nádivky. Až nakonec přidejte zbytek chlebových kostiček a směs můžete přesunout do připravené formy.
  6. Pečte v předehřáté troubě 35-40 minut. Pak nechte stát a chladnout, vyklopte a konzumujte nádivku buď rovnou vlažnou, vychladlou, a nebo třeba i den dva starou, skladovanou v chladu a následně na kousky opečenou na sádle. Nádivka slouží jako samostatná svačina i luxusní velikonoční příloha.

Všechny kompletní epizody pořadu KOKO ve varu najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Veronika KOKO Šmehlíková


Přečtěte si také

Recepty