Suroviny
- toustový chléb (bílý) 150 g (6 plátků)
- pórek 100 g
- uzená slanina 100 g
- kopřivy (mladé, spařené) 1 hrst
- hladkolistá petržel 1 hrst
- smetana (12%) 100 ml
- kuřecí vývar 50 ml
- vejce (velká) 2 ks
- česnek (nebo 1 lžička sušeného) 2 stroužky
- oregano (sušené) 1 vrchovatá lžička
- sůl 1 lžička
- pepř (čerstvě namletý)
- sádlo (nebo máslo) 2 lžíce
- strouhanka (na vysypání formy)
Postup přípravy
- Připravte kopřivy – mladé vrchní výhonky pomocí zahradnické rukavice a nůžek zbavte stonků, použijte pouze listy. V cedníku je propláchněte studenou vodou a následně spařte vroucí vodou z plné rychlovarné konvice. Opět propláchněte ledovou vodou. Takto jsou připravené, už nebudou žahat a zachovají si svěží zelenou barvu.
- Nakrájejte toustový chléb na malé kostičky, vložte na plech a nechte sušit v troubě při 150 °C asi 10 nebo 15 minut, aby trochu chrastily. Vyndejte a nechte zchladnout.
- V rendlíku rozehřejte sádlo nebo máslo. Když je tekuté, pomocí mašlovačky vytřete zapékací formu na nádivku nebo muffinové formičky. Zapékací formu ještě vysypejte strouhankou.
- Ve zbytku tuku začněte zlehka restovat pokrájenou slaninu, aby pustila vlastní další tuk. V tu chvíli přidejte i nadrobno nakrájený pórek, počkejte pár minut, než zvláční, ubere na objemu a více se zezelená. Pak přilijte vývar i smetanu, osolte a nechte stát mimo horkou plotýnku, aby směs chladla.
- Rozehřejte troubu na 180 °C. Mezitím oddělte bílky od žloutků. Žloutky smíchejte s vlažnou smetanovou směsí slaniny a pórku. Přidejte prolisovaný česnek, pepř, oregano, nahrubo nasekanou petrželku klidně i se stonky, a také spařené kopřivy. V míse smíchejte ¾ množství předpečených krutonů s pórkovo-smetanovou směsí a nechte pár minut stát. Během toho ušlehejte bílky do tuha. Sníh poté postupně přimíchejte do nádivky. Až nakonec přidejte zbytek chlebových kostiček a směs můžete přesunout do připravené formy.
- Pečte v předehřáté troubě 35-40 minut. Pak nechte stát a chladnout, vyklopte a konzumujte nádivku buď rovnou vlažnou, vychladlou, a nebo třeba i den dva starou, skladovanou v chladu a následně na kousky opečenou na sádle. Nádivka slouží jako samostatná svačina i luxusní velikonoční příloha.
Všechny kompletní epizody pořadu KOKO ve varu najdete ZDE