Pesto
- strouhanka 20 g
- kopřivy (mladé lístky nebo vrcholové lístky starších kopřiv) 100 g
- čedar (vyzrálý, nastrouhaný) 20 g
- česnek (rozetřený s trochou soli) 1/2 stroužku
- řepkový olej 150–200 ml
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Polévka
- máslo 75 g
- cibule (nakrájená nadrobno) 1 ks
- česnek (nasekané nadrobno) 2 storužky
- pórek (bílá část, nakrájená nadrobno) 1 ks
- řapíkatý celer (nakrájený nadrobno) 1 řapík
- celer (oloupaný, nakrájený na kostičky) 700 g
- zeleninový vývar 1 litr
- smetana ke šlehání 200 ml
- pesto (kopřivové) 7–8 lžic
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- Na pesto rozprostřete strouhanku na plechy vyložené pečicím papírem a pečte asi 10 minut v troubě předehřáté na 180 °C, až zezlátne.
- V gumových rukavicích otrhejte lístky kopřiv, propláchněte je. Připravte si mísu s ledovou vodou. Do velkého hrnce dejte vařit vodu a pak do něj přesuňte kopřivy – mají být jen pokryté. Vařečkou je stlačte a vařte jen 1 minutu, pak je sceďte, vodu z vaření uchovejte (až vychladne, vypijte ji, je mimořádně zdravá) a kopřivy přesuňte do mísy s ledovou vodou, aby si uchovaly hezkou barvu.
- Jakmile kopřivy vychladnou, vyndejte je, vymačkejte z nich co nejvíce vody (už nebudou štípat). Nakonec je rozmixujte se všemi dalšími přísadami na pesto, olej přikapávejte na závěr mixování.
- Na polévku rozehřejte v hrnci polovinu másla, osmažte na něm cibuli, česnek, pórek a řapík celeru. Pak vsypte kostičky celeru, zalijte vývarem, uveďte do varu a při mírné teplotě vařte asi 20 minut, až zelenina změkne.
- Polévku pak rozmixujte, vmíchejte smetanu, zbylé máslo a dochuťte ji. Podávejte ji teplou nebo i v pokojové teplotě či vychlazenou, zakápnutou kopřivovým pestem.
PRIMA TIP: Podobným způsobem můžete připravit i pesto z medvědího česneku, ale vynechejte z přísad další česnek. Lístky medvědího česneku nemusíte před přípravou spařovat, neštípou. Jako všechna pesta uchovejte i toto v uzavíratelné sklenici zalité olejem v ledničce, a jednou otevřené pesto spotřebujte do týdne. Oběma pestům prospěje i přídavek asi 50 g vlašských ořechů.
Vyzkoušejte také lahodnou krémovou polévku z květáku podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Krémová květáková polévka