Jak připravit kopřivové pesto a pádné důvody, proč by ho měl jíst každý

Na jaře jsou listy kopřiv jemné a svěží, a hlavně plné zdraví prospěšných látek. Jsme zvyklí tuto bylinku používat do velikonoční nádivky, odvážní přidají pár listů do špenátové polévky, ti moudří si listy nasuší na později. Ale existuje ještě další způsob, jak tuto rostlinu proměnit v něco úžasného. Udělejte z ní pesto!

Kopřivy jsou bohaté na vitaminy A, C, D, K a spoustu minerálů včetně železa, draslíku, manganu, vápníku, hořčíku, fosforu, křemíku, jódu, sodíku a síry, proto jsou jejich zdravotní účinky nesmírné.  Kopřivy jsou plné chlorofylu, tříslovin, vitamínů B-komplexu a obsahují 10 % bílkovin. A přístup k nim má úplně každý, rostou totiž prakticky všude.

Když si budete číst o přínosech této rostliny pro zdraví, možná se vám roztočí hlava.  Kopřivy jsou močopudné a používají se k léčbě chudokrevnosti, artritidy, revmatismu a dýchacích a močových potíží.  Kopřivy pomáhají při ekzémech, astmatu a zánětu dutin.  Jsou skvělým čističem krve a chrání před kožními poruchami, vypadáváním vlasů, ledvinovými kameny, alergiemi, sennou rýmou, osteoartritidou, vnitřním krvácením, krvácením z nosu, zvětšenou slezinou, cukrovkou, endokrinními poruchami, překyselením žaludku, průjmem, překrvením plic a rakovinou. Kopřivy jsou zkrátka životabudič!

Jak připravit kopřivové pesto

Najděte na jaře trs kopřiv (vyhněte se místům kolem silnic a skládek).  V tomto období začínají rašit a nejsou ještě tvrdé, ale svěží a jemné.  Nenechte se však zmást! I mladé kopřivy dokáží pěkně požahat, když se dotknou holé kůže. Proto při sběru noste dlouhé rukávy a rukavice.

Odstřihněte pouze horní část kopřivy, protože níže už rostlina tvrdne a stonek i listy jsou více vláknité.

Jakmile nasbíráte dostatek kopřivových lístků, vydejte se do kuchyně a naplňte velký hrnec do poloviny vodou.  Jakmile voda začne vřít, vložte do hrnce kopřivy (buď kleštěmi, nebo rukama v rukavicích) a vařečkou je zatlačte dolů, aby byly ponořené ve vroucí vodě.

Tím kopřivy zbavíte schopnosti žahat.  Ve vodě je nechte pouze jednu minutu. Poté je vyjměte děrovanou lžící, kleštěmi nebo cedníkem, protože vodu chcete uchovat na pozdější pití.  Do této vody se vyluhují některé živiny, takže s ní po vychladnutí můžete zalévat pokojové rostliny, kterým to zázračně prospěje. Scezené kopřivy přesuňte do mísy s ledovou vodou, aby si zachovaly výrazně zelenou barvu. Poté je znovu sceďte a nechte okapat.

Na pesto potřebujete:

  • 2 šálky čerstvých kopřiv
  • 4 stroužky česneku
  • ¼ lžičky soli
  • ½ šálku olivového oleje
  • ½ šálku vlašských ořechů (nebo piniových oříšků)
  • 1 ½ šálku strouhaného parmazánu

Postup přípravy

  1. Nakrájejte 4 stroužky česneku (nebo více, pokud máte česnek hodně rádi) na několik kousků a vhoďte je do kuchyňského robotu.
  2. Přidejte ¼ lžičky soli, ½ šálku olivového oleje a okapané kopřivy a nasekejte je v kuchyňském robotu.
  3. Přidejte ½ šálku vlašských ořechů a 1 ½ šálku strouhaného parmazánu a vše zpracujte, dokud není vše hladké.
PRIMA TIP: Hotové pesto uchovávejte v lednici, pokud ho vyrobíte větší množství (což důrazně doporučujeme), můžete ho zamrazit, ideálně ve větších silikonových kostkách. Pesto samozřejmě můžete servírovat s těstovinami, ale lze jím ozdobit i pizzu nebo je perfektní namazané na nasucho opečené topinky.

Zdroj: marblemounthomestead.blogspot.com

Vyzkoušejte lososa s koprovým pestem podle návodného videoreceptu s Karolínou Kamberskou

Kompletní recept najdete ZDE: Losos s koprovým pestem a bramborovými lupínky

Autor článku

Klára Michalová

Všechny články autora

šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty