Suroviny
- toustový chléb (bílý) 500 g
- uzená kýta 300 g
- smetana ke šlehání 300 ml
- máslo 150 g
- kopřivy (mladé) 100 g
- vejce 7 ks
- hladkolistá petržel 30 g
- šalotka 3 ks
- sůl
- bílý pepř (čerstvě namletý)
- rostlinný olej 1 lžíce
- vepřové sádlo 1 lžíce
- muškátový oříšek
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C. Toustový chléb nakrájejte na malé kostky, rozložte na plech a dejte na 10-12 minut péct. Pozor, aby se chléb nespálil. Po upečení plech z trouby vytáhněte a nechte chléb zcela vychladnout. Teplotu v troubě snižte na 160 °C.
- Kopřivy zbavte tvrdých stonků, poté spařte ve vroucí vodě a nakonec zchlaďte ve studené vodě. Vyždímejte a nasekejte najemno. Petrželovou nať také nasekejte najemno a uzenou kýtu nakrájejte na malé kostičky. Vejce rozdělte na žloutky a bílky.
- Šalotky oloupejte a nakrájejte nadrobno. V pánvi rozehřejte asi 1 lžíci oleje a šalotku orestujte dozlatova.
- Do větší mísy dejte opečené kousky chleba. Přilijte horkou smetanu, rozpuštěné máslo, nasekané kopřivy, petrželovou nať, orestovanou šalotku, kostky uzené kýty a žloutky. Osolte, opepřete a přidejte špetku muškátového oříšku. Rukami směs dobře promíchejte a nechte asi 15 minut uležet.
- Mezitím z bílků a špetky soli ušlehejte tuhý sníh a opatrně, velice jemně ho zapracujte do odpočaté nádivkové směsi. Rukami to jde nejlépe.
- Formu vystelte pečicím papírem a ten ještě ideálně lehce vymažte rozpuštěným sádlem. Dejte do ní připravenou nádivkovou směs, jemně ji utlačte a pečte v rozehřáté troubě (160 °C) asi 50-60 minut. Po upečení je důležité nechat nádivku ve formě odpočívat alespoň 15 minut, aby se zpevnila. Poté ji můžete z formy vyklopit a servírovat.
Vyzkoušejte tradiční šťavnatou nádivku se zeleným lupením podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE