Vyzkoušejte velikonoční nádivku s uzenou kýtou a kopřivami podle Pavla Berkyho

Moje hodnocení
1x

Mezi tradiční pokrmy, které nesmí chybět na velikonoční tabuli, patří bezpochyby nádivka. Receptů na ni je mnoho, i když základ zůstává stále stejný – starší pečivo, vejce, uzené maso a něco zeleného. Vyzkoušejte skvělou verzi podle sympaťáka Pavla Berkyho, který je známý tím, že jeho jídla nejen skvěle chutnají, ale také krásně vypadají.

4 porce
90 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 180 °C. Toustový chléb nakrájejte na malé kostky, rozložte na plech a dejte na 10-12 minut péct. Pozor, aby se chléb nespálil. Po upečení plech z trouby vytáhněte a nechte chléb zcela vychladnout. Teplotu v troubě snižte na 160 °C.
  2. Kopřivy zbavte tvrdých stonků, poté spařte ve vroucí vodě a nakonec zchlaďte ve studené vodě. Vyždímejte a nasekejte najemno. Petrželovou nať také nasekejte najemno a uzenou kýtu nakrájejte na malé kostičky. Vejce rozdělte na žloutky a bílky.
  3. Šalotky oloupejte a nakrájejte nadrobno. V pánvi rozehřejte asi 1 lžíci oleje a šalotku orestujte dozlatova.
  4. Do větší mísy dejte opečené kousky chleba. Přilijte horkou smetanu, rozpuštěné máslo, nasekané kopřivy, petrželovou nať, orestovanou šalotku, kostky uzené kýty a žloutky. Osolte, opepřete a přidejte špetku muškátového oříšku. Rukami směs dobře promíchejte a nechte asi 15 minut uležet.
  5. Mezitím z bílků a špetky soli ušlehejte tuhý sníh a opatrně, velice jemně ho zapracujte do odpočaté nádivkové směsi. Rukami to jde nejlépe.
  6. Formu vystelte pečicím papírem a ten ještě ideálně lehce vymažte rozpuštěným sádlem. Dejte do ní připravenou nádivkovou směs, jemně ji utlačte a pečte v rozehřáté troubě (160 °C) asi 50-60 minut. Po upečení je důležité nechat nádivku ve formě odpočívat alespoň 15 minut, aby se zpevnila. Poté ji můžete z formy vyklopit a servírovat.

Vyzkoušejte tradiční šťavnatou nádivku se zeleným lupením podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Pavel Berky

Pavel Berky Pavel Berky

Pavel Berky, finalista Masterchef Česko, nelenil a vydal svou první kuchařku. Na téměř 400 stranách najdete více jak 100 receptů, které budou pomůckou pro úplné začátečníky, ale také inspirací pro ostřílené profíky. A jak je u Pavla zvykem, celá kniha má umělecký nádech! Sám kuchařku ilustroval vlastními kresbami a okouzlí i krásné dárkové balení doplněné o bavlněnou tašku na potraviny, designovou tužku z černého dřeva a ani speciální záložky nechybí! Jedná se tak o nádherný dárek pro všechny milovníky vaření, pečení a grilování!

Kuchařka je dostupná pouze na www.pavelberky.com


Přečtěte si také

Recepty