Zapečené těstoviny s květákem a uzeným

Doba přípravy:
Počet porcí: 4–6
Zapečené těstoviny s květákem a uzeným  Foto:
Zapečené těstoviny s květákem a uzeným
Foto: Silvie Kolevová / Jídlo jako vášeň

Jakékoli zapečené těstoviny jsou geniálním jídlem pro návštěvy s dětmi. To proto, že je všichni milují, není v nich nic nečekaného, co by děti odradilo, a zároveň jsou jednoduché – příprava vám zabere pár minut a zbytek za vás udělá trouba. Zkuste tuto verzi s květákem, která připomíná šunkofleky.

Suroviny
krátké těstoviny, např. fusilli nebo penne 500 g
sůl
malý květák 1 ks nebo 1/2 velkého
vařené uzené maso 400 g
máslo 3 lžíce
vejce 6 ks
mletý muškátový květ 1 špetka
ementál 100 g
Postup
1

Postavte vodu na těstoviny a osolte ji. Květák rozeberte na menší růžičky a omyjte je. Uzené nakrájejte na menší kostky.

2

Těstoviny vařte společně s cca 50 g uzeného a květákem, doba se bude řídit podle návodu na obalu těstovin. Pokud použijete kvalitní těstoviny z tvrdé pšenice, bude to trvat okolo 10 minut. Malé růžičky květáku přidejte zhruba po 5 minutách, aby se nerozvařily. Těstoviny díky společnému vaření s těmito přísadami nasáknou výbornou chuť i dovnitř. Slijte vodu a těstoviny s květákem a uzeným dejte do mísy.

3

Na pánvi rozpusťte 2 lžíce másla a opečte na něm zbytek uzeného. V misce si rozmíchejte rozklepnutá vajíčka se solí, pepřem, muškátovým květem a hrubě nastrouhaným sýrem. Tuto směs i opečené uzené vmíchejte do těstovin s květákem.

4

Troubu rozpalte na 180 stupňů. Zapékací mísu vymažte zbylým máslem, urovnejte do ní připravené těstoviny a dejte zapéct, dokud nebude povrch krásně zlatavý – bude to trvat cca 30 minut.

PRIMA TIP: Do zapečených těstovin můžete použít jakékoli uzené maso – od kolena až po šunku od kosti. Skvělá je například uzená krkovice, která má na zapékání ideální poměr masa a tuku. Kromě květáku zkuste příště stejně zapéct brokolici, hrášek, špenát apod. Pouze nezapomeňte upravit dobu varu zeleniny, čím je křehčí, tík kratší var jí stačí.

Zapečené těstoviny s květákem a uzeným  Foto: Zapečené těstoviny s květákem a uzeným; foto: Silvie Kolevová / Jídlo jako vášeň

Karolína, domácí kuchařka – JÍDLO JAKO VÁŠEŇ

Karolína Kamberská

Jídlo jako vášeň Foto:

Třetí kniha gastronomické novinářky a televizní kuchařky Karolíny Kamberské navazuje na předchozí velmi úspěšné tituly Karolína, domácí kuchařka a Štěstí z kuchyně i na oblíbený televizní pořad o vaření na TV Prima. Autorka v nové knize s nadsázkou přiznává, že možná jídlu přikládá moc velký význam – ale považuje zkrátka za velmi blahodárné udělat si na jídlo čas a uprostřed stolu zapálit svíčku.

V tomto svém přístupu k jídlu cítí Karolína spřízněnost se Středomořím, proto právě tam hledala inspiraci pro řadu receptů. Kromě toho kniha nabízí nápady, jak pohostit větší společnost přátel či partu malých děti - zkrátka každého, s kým se čtenář chce o svou lásku k jídlu podělit.

Kniha obsahuje jak všechny recepty z nové podzimní řady pořadu Karolína, domácí kuchařka, tak recepty vytvořené pouze pro tuto knihu. Stejně jako u předchozích Karolíniných kuchařek je každý recept doplněn krásnou barevnou fotografií od Silvie Kolevové a také praktickými tipy, díky kterým jídlo snadno uvaří i začínající kuchaři. Čtenáři se opět mohou těšit i na Karolíniny postřehy a vzpomínky, které se vážou k jednotlivým jídlům.

Videa

reklama

reklama