Suroviny
- těstoviny (např. penne) 500 g
- mléko 500 ml
- čedar (nebo jiný vysokotučný sýr, nastrouhaný) 200 g
- máslo 50 g
- hladká mouka 50 g
- šalotka (nakrájená najemno) 3 ks
- tuňák ve vlastní šťávě 2 plechovky
- sterilovaná kukuřice 100 g
- sterilovaný hrášek 100 g
- hořčice (mletá horčice nebo nadrcená hořčicová semínka) 1/2 lžičky
- sůl 1 špetka
- pepř (čerstvě namletý) 1 špetka
Postup přípravy
- Nejprve předehřejte troubu na 180 °C.
- Připravte si jíšku. Na mírném ohni zahřejte na pánvi máslo, přidejte mouku a míchejte, dokud směs zlehka neztmavne.
- Pomalu do jíšky přilévejte mléko a míchejte, dokud se mouka v mléce kompletně nerozpustí. Přidejte mletou hořčici a za neustálého míchání ještě minutku povařte. Odstavte z plamene.
- Do směsi přidejte najemno nakrájenou šalotku, kukuřici, hrášek a 2/3 nastrouhaného sýru.
- Nyní uvařte těstoviny dle návodu na obalu. Jakmile jsou uvařené, ihned je přidejte do pánve a důkladně promíchejte.
- Na dno zapékací mísy dejte okapaného tuňáka z plechovky, přidejte obsah pánve a navrch zbytek nastrouhaného sýru. Zapékací mísu dejte do předehřáté trouby a pečte 15–20 minut.