Kate Allinsonová, Kay Featherstonová

Zapečené těstoviny s tuňákem a spoustou zeleniny

Moje hodnocení
12x

V zapečených těstovinách si dala dostaveníčko ta nejúžasnější kombinace chutí: tuňák a sýr! Představte si hřejivého, v rozpuštěném sýru obaleného tuňáka v jemných voňavých těstovinách, které zasytí, zahřejí a pohladí i po duši. Špenát dodává svěžest, koření hloubku.

6 porcí
30 minut

Suroviny

  • těstoviny 300 g
  • cuketa 2 ks
  • jarní cibulka 5 ks
  • mletá sladká uzená paprika 1/2 lžičky
  • sušený česnek 1/2 lžičky
  • hrášek (mražený hrášek) 100 g
  • špenát 100 g
  • šťáva z 1/2 citronu
  • zeleninový nebo rybí vývar 400 ml
  • nízkotučný krémový sýr 150 g
  • konzervovaný tuňák 2 × 160g konzerva
  • nízkotučný čedar 40 g
  • nízkotučný sprej na vaření

Postup přípravy

  1. Těstoviny uvařte ve vroucí osolené vodě podle návodu na obalu akorát na skus.
  2. Troubu předehřejte na 180 °C.
  3. Mezitím nakrájejte cuketu na 1cm kostky, cibulky na plátky. Restujte je v pánvi postříkané nízkotučným sprejem na středním stupni 5 minut, pak vmíchejte papriku a česnek, mražený hrášek, špenát a citronovou šťávu a přilijte vývar. Vařte 2–3 minuty, až špenát změkne. Vmíchejte krémový sýr.
  4. Tuňáka slijte a rozdělte vidličkou v misce na vločky.
  5. Uvařené těstoviny sceďte a vsypte je do pánve se zeleninou. Přidejte tuňáka a promíchejte. Přesuňte do velké zapékací formy, posypte strouhaným sýrem a pečte 15 minut dozlatova. Vytáhněte a podávejte.

PRIMA TIP: Sprej na vaření či pečení je speciálně upravený olej či rostlinný tuk do konzistence spreje, kterým postříkáte pánev, pekáč či formu na pečení. Na pečení či smažení tak stačí menší množství tuku než v tekuté formě. Vybrat si můžete olivový, slunečnicový, kokosový či jiný rostlinný tuk. Koupíte ho například v obchodě GymBeam, Pilulka nebo Tescoma.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Kate Allinsonová, Kay Featherstonová

luxor

Autorky populárního blogu Pinch of Nom (Špetka chuti) už jsme vám představovali při překladu jejich stejnojmenné první kuchařky. Dvě kamarádky se rozhodly zhubnout, a přitom vařit stále chutně i pro širší rodinu. Vyzkoušely spoustu receptů a způsobů, až objevily ten, který jim vyhovuje. Udržet si dlouhodobě ideální váhu je možné pouze při pravidelném stravování a když jsou jídla nejen zdravá, ale i dobrá. Úspěch jejich blogu a kuchařek svědčí o tom, že tento způsob vyhovuje i mnoha dalším lidem. A tak napsaly druhou kuchařku Další špetka chuti s podtitulem Každodenní odlehčení. Uvádějí v ní stovku receptů na vydatné snídaně, lehké obědy, včetně rodinných či slavnostnějších, rychlé večeře i dezerty a zdravé variace jídel z rychlého občerstvení. Polovina receptů je vegetariánských a všechny mají méně než 400 kalorií na porci. 

Vydalo nakladatelství Esence (Euromedia).


Přečtěte si také

Recepty