Suroviny
- těstoviny 300 g
- cuketa 2 ks
- jarní cibulka 5 ks
- uzená paprika (mletá sladká ) 1/2 lžičky
- sušený česnek 1/2 lžičky
- mražený hrášek 100 g
- špenát 100 g
- citronová šťáva z 1/2 citronu
- vývar (zeleninový nebo rybí ) 400 ml
- krémový sýr (nízkotučný ) 150 g
- tuňák (konzervovaný) 2 × 160g konzerva
- čedar (nízkotučný ) 40 g
- nízkotučný sprej (na vaření)
Postup přípravy
- Těstoviny uvařte ve vroucí osolené vodě podle návodu na obalu akorát na skus.
- Troubu předehřejte na 180 °C.
- Mezitím nakrájejte cuketu na 1cm kostky, cibulky na plátky. Restujte je v pánvi postříkané nízkotučným sprejem na středním stupni 5 minut, pak vmíchejte papriku a česnek, mražený hrášek, špenát a citronovou šťávu a přilijte vývar. Vařte 2–3 minuty, až špenát změkne. Vmíchejte krémový sýr.
- Tuňáka slijte a rozdělte vidličkou v misce na vločky.
- Uvařené těstoviny sceďte a vsypte je do pánve se zeleninou. Přidejte tuňáka a promíchejte. Přesuňte do velké zapékací formy, posypte strouhaným sýrem a pečte 15 minut dozlatova. Vytáhněte a podávejte.
PRIMA TIP: Sprej na vaření či pečení je speciálně upravený olej či rostlinný tuk do konzistence spreje, kterým postříkáte pánev, pekáč či formu na pečení. Na pečení či smažení tak stačí menší množství tuku než v tekuté formě. Vybrat si můžete olivový, slunečnicový, kokosový či jiný rostlinný tuk. Koupíte ho například v obchodě GymBeam, Pilulka nebo Tescoma.