Suroviny
- olivový olej 1 lžíce
- cibule (oloupaná a nasekaná) 2 ks
- česnek (oloupaný a rozdrcený) 2 stroužky
- mleté hovězí maso 500 g
- lilek (nasekaný) 1 ks
- rajský protlak 2 lžíce
- loupaná rajčata 400 g
- bylinky (sušená směs italských bylinek - bazalka, majoránka, oregano, rozmarýn, tymián) 2 lžičky
- hovězí vývar (horký) 300 ml
- penne 200 g
Bešamel
- máslo 60 g
- hladká mouka 60 g
- mléko (netučné) 450 ml
- čedar (vyzrálý) 60 g
Postup přípravy
- Na velké pánvi rozehřejte olej, přidejte cibuli a na mírném ohni smažte asi 3 minuty, dokud nezměkne. Potom zvyšte teplotu, přidejte česnek, mleté maso a lilek a opékejte asi 5 minut, aby vše zhnědlo. Přidejte rajčatový protlak, rajčata, všechny bylinky a vývar a nechte na mírném ohni pobublávat 25 minut.
- Předehřejte troubu na 200 °C, u plynové na stupeň 6. Mezitím uvařte těstoviny ve vařící vodě podle návodu, pak je nechte odkapat a dejte stranou.
- Bešamel: Do velkého hrnku dejte máslo, mouku a mléko. Na 4 minuty dejte – na maximum– do mikrovlnné trouby, mezitím dvakrát prošlehejte, dokud se směs nezačne vařit a nezhoustne.
- Těstoviny vmíchejte do masové směsi a vše dejte do zapékací mísy. Přelijte omáčkou, posypte nastrouhaným sýrem a 20 minut pečte, dokud vršek nebude zlatavý.
- TIP: Pokud by se vám v omáčce dělaly žmolky nebo hrudky, vše rozmixujte tyčovým mixérem.