Suroviny
- máslo 30 g
- kulatá rýže 250 g
- zeleninový vývar (horký) 600 ml
- strouhaný parmazán 4 lžíce
- petrželka (nasekaná) 2 lžíce
- vejce (rozšlěhané) 1 ks
- mozzarella 125 g
- strouhanka (nahrubo mletá) 60 g
- olej (na smažení)
- máslo (na smažení)
Při podávání
Postup přípravy
- Rozehřejte menší hrnec nebo hlubokou pánev na střední teplotu, přidejte máslo a rýži a asi 1 minutu restujte. Potom přidejte polovinu vývaru. Na mírném ohni vařte, dokud se skoro všechna tekutina neabsorbuje. Přidejte jarní cibulku a zbytek vývaru a na nízké teplotě vařte, dokud nebude rýže měkká a tekutina skoro absorbovaná. Rizoto přendejte do mísy, vmíchejte parmezán a petrželku a rychle ochlaďte. Můžete přikryté nechat v ledničce přes noc.
- Rýžovou směs trochu rozmíchejte, přidejte rozšlehané vejce a ochuťte solí a pepřem. Rozdělte hmotu na 12 porcí, za každé z nich rukama vyformujte koule (namočte si ruce, pokud by rýže příliš lepila), do každé udělejte dírku a do ní dejte pořádnou lžičku nastrouhané mozzarelly nebo kostku z celé. Potom opět zformujte do koule a lehce každou rozmáčkněte, aby trochu zploštily. Na talíř nasypte strouhanku a koláčky v ní opatrně obalte. Nechte 20 minut ochladit, dokud hmota neztuhne.
- V nepřilnavé pánvi rozehřejte trochu oleje a másla. Vkládejte rýžové koláčky a nechte vespodu vytvořit krustu. Obraťte a udělejte křupavou zlatou krustu i na druhé straně. Nechte osušit na papírové utěrce. Sýr uvnitř koláčku by měl být natolik horký, aby se tvořily „gumičky“ při rozkrojení. Podávejte horké se salátem a rajčátky.