Chilli con carne s čokoládou, rýží a kukuřičnými tortillami

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Chilli con carne s čokoládou, rýží a kukuřičnými tortillami  Foto:
Chilli con carne s čokoládou, rýží a kukuřičnými tortillami
Foto: Hermína / Prima

Chilli con carne je skvělé zahřívací jídlo. Navíc je velmi společenské, stačí vše servírovat ve velkých mísách a každý si nabere jen to, co má rád.

Sledujte novou kulinární show Karolína, domácí kuchařka každou sobotu v 18.10 na Primě!

Všechny recepty, bonusová videa a další informace z natáčení najdete ve speciálu:

Suroviny
olej 3 lžíce
velká cibule, nakrájená najemno 1 ks
červená paprika, na tenké proužky 1 ks
mleté chilli 1 zarovnaná lžička
mletá sladká paprika 1 vrchovatá lžička
mletá skořice 1/2 lžičky
sůl
čerstvě namletý pepř
mletý římský kmín 1/2 lžičky
libové mleté hovězí maso 500 g
hovězí vývar 300 ml
loupaná rajčata z konzervy 400 g
sušená majoránka 1/2 lžičky
třtinový cukr 1 lžička
horká čokoláda 2–3 kostičky
konzervované červené fazole 400 g
Příloha:
dlouhozrnná rýže
tortilly
papričky jalapeño
rajčatová salsa
Postup
1

V kastrolu si rozehřejte olej a opečte na něm cibuli dosklovata. Pak přidejte papriku, česnek, chilli, čerstvou chilli papričku, sladkou papriku, skořici a římský kmín, opékejte tři minuty a pak přidejte maso.

2

Opékejte dalších cca 8 minut za občasného zamíchání, všechno maso by na závěr mělo být opečené pěkně dohněda. Pak přidejte k masu propláchnuté fazole, několikrát promíchněte a vlijte do kastrolu k masovo-zeleninové směsi hovězí vývar.

3

Při použití čerstvých fazolí je nutné je namočit předem, a před tím, než je přidáte k masu, z nich pečlivě slijte vodu. Čerstvé fazole se vaří/dusí společně s masem. Je dobré použít dva druhy fazolí, jídlo je pak pestřejší – např. kombinace bílých a černých nebo červených fazolí. Pokud použijete fazole konzervované, přidávají se do jídla později, tzn. zhruba po 20 minutách, spolu s čokoládou, aby se nerozvařily.

4

Přidejte konzervovaná rajčata, majoránku a cukr, osolte a opepřete. Přidejte rajčatový protlak a promíchejte. Pak stáhněte plamen tak, aby směs jen probublávala, zakryjte pokličkou a nechte 20 minut vařit. Občas zkontrolujte – zamíchejte, a pokud se směs přichytává na dno kastrolu, můžete ji trochu podlít.

5

Přidejte čokoládu a fazole, promíchejte a nechte ještě 10 minut probublávat. Pak ochutnejte a případně dochuťte chilli, záleží na vás, jestli jídlo chcete ostřejší, nebo jemnější, můžete přidat i čerstvý koriandr. Dobře promíchejte, opět zakryjte poklicí a nechte 10 minut odpočívat.

6

Typickou přílohou pro chilli con carne je rýže a také kukuřičné tortilly. Připravte rýži, udělejte si salsu a nahřejte tortilly. Do několik misek dejte papričky jalapenos, vyrobenou salsu a zakysanou smetanu. Servírujete tak, že každý si na prostorný talíř sám servíruje chili con carne, rýži, tortillu, přídavné omáčky a smetanu.

Chilli con carne s čokoládou, rýží a kukuřičnými tortillami  Foto:

Chilli con carne s čokoládou, rýží a kukuřičnými tortillami                                   Foto: Hermína / Prima

Videa

reklama

reklama