Speciály

Sbírka receptů na zázračnou kuřecí polévku ze všech koutů světa

Kuřecí vývar je lék! To nám od dětství vštěpovaly maminky i babičky a všichni jsme měli šanci tuhle odvěkou pravdu potvrdit na vlastní kůži. Leze na vás chřipka? Máte kocovinu? Je vám prostě jenom smutno? Silný masový vývar pomůže... :)

Dříve se vývar dělal nejčastěji z pěkně masité slepice, dospělé maso ze slepice prostě umí dát vývaru silnější chuť. Ale ani z kuřete neuděláte špatnou polévku. Chce to jen přidat co nejvíce kostí a naopak z masa sundat kůži, protože je zbytečně mastná a v minulosti obvyklé vrstvy tuku a velká mastná oka už jsou dnes nežádoucí. A pak polévku táhnout na velmi mírném ohni několik hodin.

Poradím vám malý trik... Kdykoliv pečete kuře, obrané kosti nevyhazujte, ale dávejte je do pytle do mrazáku a až budete příště dělat vývar, do hrnce je přihoďte. Dodají vývaru silnější chuť. Ostatně, když už ten pytel v mrazáku mít budete, přidávejte do něj i další zbytky z kuchyně – hnědé slupky od cibule, zelené konce pórku, odkrojky zeleniny, stonky z bylinek, kůrku od parmazánu, kůži ze slaniny... To vše vašemu vývaru jenom pomůže :) A ještě budete mít z této "recyklace" dobrý pocit. Každopádně když už se do přípravy vývaru pustíte, udělejte ho ten největší hrnec, co doma máte. Z části udělejte polévku a část zamražte.

Ale pojďme zpátky k receptům... Kuřecí polévka není oblíbená jen u nás. Její sílu a léčivé schopnosti oceňují snad ve všech koutech světa. Takže zkuste občas vyměnit tu naši milovanou klasiku za něco trochu exotičtějšího. Třeba troška chilli v kuřecím vývaru vám rýmu z těla vyžene téměř zaručeně.

Pochutnejte si na výborné kuřecí polévce! Která to bude tentokrát?

Recepty