Suroviny
- kuřecí prsa (např. DK Klatovy) 1 ks
- cibule (na kostičky) 1 ks
- mrkev (na kolečka) 2 ks
- řapíkatý celer (na kousky) 2 řapíky
- máslo 2 lžíce
- hladká mouka 2 lžíce
- žampiony (na kousky) 4 ks
- kuřecí vývar 1 litr
- smetana na vaření 200 ml
- polotvrdý sýr (na posypání, např. gouda, čedar)
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- muškátový oříšek
- hladkolistá petržel
Postup přípravy
- Kuřecí prso uvařte v osolené vodě, dokud není měkké. Po uvaření jej nakrájejte na malé kousky.
- V hrnci rozpusťte máslo a přidejte cibuli, mrkev a celer. Smažte 5-7 minut, dokud zelenina nezačne měknout. Nakonec přidejte i nakrájené žampiony. Přidejte mouku a míchejte, aby se vytvořila jíška.
- Postupně přilévejte kuřecí vývar, přičemž míchejte, aby se nevytvořily hrudky. Nechte polévku vařit asi 15 minut, dokud zelenina nezměkne.
- Nakonec přidejte smetanu a nakrájené kuřecí maso. Vařte ještě 5 minut. Dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem.
- Polévku podávejte s nasekanou petrželkou a navrch můžete nastrouhat sýr.
Vyzkoušejte také smetanovou pórkovou polévku s bramborem podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Smetanová pórková polévka s bramborami