Krevety s česnekovo-bylinkovou máslovou omáčkou – rychlé a chutné jídlo, které se hodí jako luxusní předkrm nebo romantická večeře

Moje hodnocení
2x

I když je v českých rybnících nenajdete, Češi už dávno přijali krevety jako oblíbenou surovinu a nebojí se ani domácí přípravy. My tentokrát nabízíme jednoduchý způsob, jak z krevet připravit lahodný pokrm, který je vhodný i pro slavnostnější příležitost. A pokud se vám nechce do vaření, přikládáme pozvánku na jednu speciální akci pro milovníky krevet.

4 porce
20 minut

Suroviny

  • krevety (oloupané a očištěné, s ocáskem) 500 g (asi 1 kg neloupaných)
  • sůl 1/2 lžičky
  • pepř (čerstvě namletý) 1/2 lžičky
  • olivový olej 3 lžíce
  • česnek (najemno nasekaný) 3 lžičky (4 stroužky)
  • máslo (nakrájené na kostky o velikosti cca 1,5 cm ) 40 g
  • suché bílé víno (např. Chardonnay) 60 ml
  • citronová šťáva 1 lžíce
  • hladkolistá petržel (nasekaná) 1 lžíce
  • klínky citronu (k podávání)
  • bílý chléb (nebo bageta k podávání)

Postup přípravy

  1. Na velké nepřilnavé pánvi rozehřejte 1 lžíci olivového oleje na vysokou teplotu. Vložte polovinu krevet a opékejte z každé strany pouze 45 sekund – otáčejte pomocí kleští.
  2. Krevety přendejte na talíř. Do pánve přidejte zbytek oleje a stejným způsobem opečte druhou polovinu.
  3. Vraťte první várku krevet zpět do pánve.
  4. Přidejte najemno nasekaný česnek a restujte 30 sekund.
  5. Přilijte víno – bude prskat a vytvoří páru! Míchejte a seškrabujte ze dna pánve připečené kousky, dokud se většina vína neodpaří (cca 30 sekund).
  6. Přisypte do pánve máslo a přidejte citronovou šťávu. Nakláněním pánve rozpusťte máslo a poté přidejte nasekanou petrželku.
  7. Přendejte krevety i s máslovou omáčkou na servírovací talíř. Podávejte s extra měsíčky citronu. Chléb na vytření lahodné omáčky je nezbytný!

Milovníci krevet se těší na Shrimp Week: Festival krevet s porcí navíc zdarma!

  • Od 14. do 29. června v desítkách restaurací napříč Českem.

Gastronomická mapa Česka se rozšiřuje o zcela nový gurmánský zážitek. Shrimp Week, první ročník festivalu věnovaného krevetám, odstartuje 14. června 2025 a po dobu dvou týdnů nabídne milovníkům mořských plodů jedinečnou možnost ochutnat krevety s bonusem v podobě 1+1 porce zdarma. Známý formát, který si získal oblibu během Czech Mussel Weeku a Shell Days, tak nově přichází i s krevetami.

Desítky špičkových restaurací v celé zemi zařadí do svých menu kreativní a jedinečné speciality z krevet. Šéfkuchaři se během festivalu doslova předhánějí, kdo připraví nejlepší recept – a návštěvníci tak mohou ochutnat to nejlepší z klasiky i moderních gastronomických trendů.

„Cílem festivalu je ukázat, že krevety nejsou jen luxusní lahůdkou, ale mohou být chutnou, zdravou a cenově dostupnou součástí každodenního jídelníčku i zde v Česku,“ říká Len Le Feuvre, organizátorka festivalu. „Chceme přinést atmosféru přímořské kuchyně i do vnitrozemí a inspirovat k větší rozmanitosti ve stravování.“

  • Seznam restaurací a stahování voucherů 1+1 porce zdarma na shrimpweek.cz.

Vyzkoušejte také krevety s česnekovým olejem pode návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Krevety s česnekovým olejem a chilli podle Zdeňka Pohlreicha

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Klára Michalová

šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH Klára Michalová

Přečtěte si také

Recepty