Suroviny
- krevety (oloupané a očištěné, s ocáskem) 500 g (asi 1 kg neloupaných)
- sůl 1/2 lžičky
- pepř (čerstvě namletý) 1/2 lžičky
- olivový olej 3 lžíce
- česnek (najemno nasekaný) 3 lžičky (4 stroužky)
- máslo (nakrájené na kostky o velikosti cca 1,5 cm ) 40 g
- suché bílé víno (např. Chardonnay) 60 ml
- citronová šťáva 1 lžíce
- hladkolistá petržel (nasekaná) 1 lžíce
- klínky citronu (k podávání)
- bílý chléb (nebo bageta k podávání)

Postup přípravy
- Na velké nepřilnavé pánvi rozehřejte 1 lžíci olivového oleje na vysokou teplotu. Vložte polovinu krevet a opékejte z každé strany pouze 45 sekund – otáčejte pomocí kleští.
- Krevety přendejte na talíř. Do pánve přidejte zbytek oleje a stejným způsobem opečte druhou polovinu.
- Vraťte první várku krevet zpět do pánve.
- Přidejte najemno nasekaný česnek a restujte 30 sekund.
- Přilijte víno – bude prskat a vytvoří páru! Míchejte a seškrabujte ze dna pánve připečené kousky, dokud se většina vína neodpaří (cca 30 sekund).
- Přisypte do pánve máslo a přidejte citronovou šťávu. Nakláněním pánve rozpusťte máslo a poté přidejte nasekanou petrželku.
- Přendejte krevety i s máslovou omáčkou na servírovací talíř. Podávejte s extra měsíčky citronu. Chléb na vytření lahodné omáčky je nezbytný!
Milovníci krevet se těší na Shrimp Week: Festival krevet s porcí navíc zdarma!
- Od 14. do 29. června v desítkách restaurací napříč Českem.
Gastronomická mapa Česka se rozšiřuje o zcela nový gurmánský zážitek. Shrimp Week, první ročník festivalu věnovaného krevetám, odstartuje 14. června 2025 a po dobu dvou týdnů nabídne milovníkům mořských plodů jedinečnou možnost ochutnat krevety s bonusem v podobě 1+1 porce zdarma. Známý formát, který si získal oblibu během Czech Mussel Weeku a Shell Days, tak nově přichází i s krevetami.
Desítky špičkových restaurací v celé zemi zařadí do svých menu kreativní a jedinečné speciality z krevet. Šéfkuchaři se během festivalu doslova předhánějí, kdo připraví nejlepší recept – a návštěvníci tak mohou ochutnat to nejlepší z klasiky i moderních gastronomických trendů.
„Cílem festivalu je ukázat, že krevety nejsou jen luxusní lahůdkou, ale mohou být chutnou, zdravou a cenově dostupnou součástí každodenního jídelníčku i zde v Česku,“ říká Len Le Feuvre, organizátorka festivalu. „Chceme přinést atmosféru přímořské kuchyně i do vnitrozemí a inspirovat k větší rozmanitosti ve stravování.“
- Seznam restaurací a stahování voucherů 1+1 porce zdarma na shrimpweek.cz.
Vyzkoušejte také krevety s česnekovým olejem pode návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Krevety s česnekovým olejem a chilli podle Zdeňka Pohlreicha