redakce Prima FRESH

Consommé – dvojitý drůbeží vývar je královnou mezi polévkami

Moje hodnocení
2x

Jde o opravdovou císařovnu mezi polévkami. Jednoduchý vývar (z různých druhů masa, vybrali jsme drůbeží) zesílený dalšími přísadami a uvařený podruhé je nezbytným předpokladem vysoké gastronomie, ale to neznamená, že byste si ho nemohli dost snadno připravit i doma. A dokonce s tím nebudete mít ani moc práce, jak dokazuje metoda, doporučovaná naším michelinským kuchařem Romanem Paulusem. Chce to pravda čas, ale vývar se víceméně vaří sám, jen ke konci ho musíte přecedit. Na závěr, pouze s několika vybranými vložkami, dospějete k mýtické polévce zvané consommé Colbert.

6 porcí
180 minut

Consommé

  • drůbeží vývar (základní vývar z drůbeží kostry, studený) 2 litry
  • kuřecí stehno (vykostěné, bez kůže) 1 ks (cca 200 g)
  • kořenová zelenina (mrkev, petržel nebo pastinák, kousek celeru) 300 g
  • bílek 5 ks
  • cibule 1 ks
  • bobkový list 2–3 ks
  • černý pepř celý 1 lžíce kuliček

Consommé colbert

  • máslo 1 lžíce
  • mrkev (nakrájená na malé kostičky nebo julienne nudličky) 1 hrst
  • řapíkatý celer (nakrájený na malé kostičky) 1 hrst
  • tuřín (nebo vodnice, nakrájené na malé kostičky nebo julienne nudličky) 1 hrst
  • pórek (nakrájená na malé kostičky nebo julienne nudličky) 1 hrst
  • vejce (podle počtu osob)
  • estragon (nebo kerblík)

Postup přípravy

  1. Základní vývar nechte v ledničce až do doby přípravy. Maso a zeleninu nahrubo umelte (společně). V míse důkladně rukama promíchejte s bílky, tuto směs dejte do hrnce s vývarem, přidejte nahrubo nakrájenou cibuli a koření.
  2. Postavte na plotýnku a uveďte do varu, během této doby promíchávejte ode dna, aby se masová směs nepřichycovala. Jakmile se „koláč“ masové směsi usídlí na povrchu vývaru a začne na sebe nabalovat pěnu, snižte teplotu a mírným varem vařte 2 hodiny. Během této doby si consommé nemusíte nijak zvlášť všímat. Nakonec nechte vývar asi 20 minut stát mimo plotnu, aby trochu vychladl.
  3. Připravte si velkou skleněnou nebo porcelánovou mísu, postavte na ni jemný cedník a vyložte ho čistým plátěným hadříkem případně gázou. Pomocí naběračky pak odebírejte čistý vývar pod povrchem masového škraloupu a přelévejte ho přes vyložený cedník do mísy. Přelévejte pečlivě po naběračkách, nikoliv najednou. V míse budete mít krásný, čirý a silný vývar zlatavé barvy. Podává se obvykle jen s jednoduchými vložkami.
  4. Na consommé ve stylu Colbert nechte dvojitý vývar lehce vřít. V pánvi na másle opékejte nakrájenou zeleninu až změkne, ale nezabarví se, 3 až 4 minuty. Dejte stranou.
  5. Do vroucího vývaru nechte opatrně sklouznout z naběračky po jednom vejci tak, aby se takzvaně zastřela – jakmile začne bílek bělat, lehce ho přehrňte přes žloutek, který má zůstat polotekutý.
  6. Vývar rozlijte do misek nebo talířů, přidejte zastřené vejce a trochu osmažené zeleniny, ozdobte snítkou kerblíku a podávejte.
PRIMA TIPY: Chcete-li, aby měl vývar ještě silnější zlatavou barvu, opečte celou cibuli i se slupkou téměř dohněda rovnou nad hořákem nebo na plotýnce a pak ji přidejte do polévky. Consommé je velmi silné a zdravé, je považováno za opravdový životabudič. Podává se obvykle samotné, v šálcích, ale samozřejmě může sloužit jako základ jakékoliv další polévky, která s ním neuvěřitelně získá na chuti i výživných látkách.

K vývaru neodmyslitelně patří výborné játrové knedlíčky. Připravte je podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

redakce Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty