Malai kofta – indické vegetariánské koule s omáčkou

Moje hodnocení
6x

Malai kofta je vegetariánské indické jídlo, které patří mezi nejoblíbenější a nejvyhledávanější především na severu Indie. Křupavé smažené kuličky doplňuje krémová curry omáčka. Tento pokrm lze vhodně kombinovat s rýží nebo plackami naan.

4 porce
60 minut
indická

Koule

  • brambory (uvařené a rozšťouchané) 3 ks
  • sýr panýr 200 g
  • čerstvé nebo sušené chilli 1 lžička
  • koriandr, nasekaný 2 lžíce
  • římský kmín (mletý římský kmín) 1/4 lžičky
  • sůl 1/2 lžičky
  • smetana ke šlehání (rozinky) 2 lžíce
  • nasekané kešu ořechy 2 lžíce
  • hladká mouka 2 lžíce
  • olej na smažení

Rajčatový základ pro omáčku

  • olej 2 lžíce
  • cibule, nakrájená 1 ks
  • zázvor, nadrobno nakrájený 1 lžička
  • rajčatová passata 250 ml
  • kešu ořechy 2 lžíce

Omáčka

  • máslo 1 lžíce
  • olej 2 lžíce
  • celý římský kmín 1 lžička
  • celý kardamom 2 tobolky
  • celá skořice 3cm kousek
  • hřebíček 2 ks
  • chilli (mleté chilli) 1 lžička
  • kurkuma 1/2 lžičky
  • mletý koriandr 3/4 lžičky
  • římský kmín (mletý římský kmín) 1/4 lžičky
  • sůl 1 lžička
  • sůl (smetana) 1/4 hrnku
  • voda 1/2 hrnku
  • pískavice 1 lžička
  • garam masala 1/4 lžičky

Postup přípravy

  1. Příprava kuliček: V míse dohromady smíchejte uvařené a rozšťouchané brambory, nadrobený sýr panýr, chilli, koriandr, mletý římský kmín, sůl, rozinky a nakrájené kešu oříšky. Poté přidejte hladkou mouku a zpracujte do měkkého těsta.
  2. V rukách vyválejte malé kuličky o průměru 3–4 cm, které následně osmažte dozlatova ve vyšší vrstvě oleje. Osmažené kuličky dejte bokem okapat na papírový ubrousek.
  3. Omáčka: V hrnci rozehřejte olej na středním plameni a na něm restujte cibuli dosklovata.
  4. Přidejte nadrobno nakrájený zázvor, chvíli restujte, poté přilijte rajčatovou passatu a kešu a restujte 5 minut.
  5. Poté celou směs z pánve rozmixujte dohladka v mixéru a odstavte bokem. Případně můžete rozmixovanou směs propasírovat, aby byla dokonale hladká.
  6. V pánvi rozehřáté na nižší stupeň rozehřejte máslo společně s olejem a přidejte celý římský kmín, kardamom, skořici a hřebíček a restujte, dokud se koření nerozvoní. Poté přidejte mleté chilli, kurkumu, koriandr a mletý římský kmín a krátce orestujte.
  7. Do pánve přelijte rozmixovanou rajčatovou směs, dobře promíchejte a nechte 10 minut pod pokličkou provařit.
  8. Následně přidejte smetanu a dobře promíchejte. Poté ještě přidejte vodu a opět promíchejte. Nakonec přidejte do omáčky pískavici a garam masalu.
  9. Servírujte na talíř kuličky, které přelijte hotovou omáčkou a posypte čerstvým koriandrem.

DHABA BEAS – Domácí indická hostina

Dhaba Beas nabízí už 16 let to nejlepší ze světových kuchyní ve vegetariánské a veganské úpravě. Zákazníci si mohou vybírat z indické, vietnamské, thajské nebo české kuchyně. Novou službu rozvozu zdravého jídla, které zákazníci znají z restaurací Dhaba Beas, lze využít v Praze a jejím blízkém okolí. Nákup z Dhaba Marketu je také možné si vyzvednout v jedné ze 14 restaurací společnosti. Hotová jídla jsou čerstvě uvařená nebo vakuovaná s garancí výdrže až tři dny. K hotovým pokrmům si mohou zákazníci na Dhaba Marketu také vybrat ze široké nabídky ovoce a zeleniny přímo od dovozců a pěstitelů.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Dhaba Beas


Přečtěte si také

Recepty