Koule
- brambory (uvařené a rozšťouchané) 3 ks
- sýr panýr 200 g
- chilli (čerstvé nebo sušené ) 1 lžička
- koriandr (nasekaný) 2 lžíce
- římský kmín (mletý ) 1/4 lžičky
- sušené rozinky 2 lžíce
- kešu (nasekané ) 2 lžíce
- hladká mouka 2 lžíce
- olej (na smažení)
- sůl 1/2 lžičky
Rajčatový základ pro omáčku
Omáčka
- máslo 1 lžíce
- olej 2 lžíce
- římský kmín (celý) 1 lžička
- kardamom (celý ) 2 tobolky
- celá skořice 3cm kousek
- hřebíček 2 ks
- chilli (mleté ) 1 lžička
- kurkuma 1/2 lžičky
- koriandr (mletý ) 3/4 lžičky
- římský kmín (mletý ) 1/4 lžičky
- smetana 1/4 hrnku
- voda 1/2 hrnku
- pískavice 1 lžička
- koření garam másala 1/4 lžičky
- sůl 1 lžička
Postup přípravy
- Příprava kuliček: V míse dohromady smíchejte uvařené a rozšťouchané brambory, nadrobený sýr panýr, chilli, koriandr, mletý římský kmín, sůl, rozinky a nakrájené kešu oříšky. Poté přidejte hladkou mouku a zpracujte do měkkého těsta.
- V rukách vyválejte malé kuličky o průměru 3–4 cm, které následně osmažte dozlatova ve vyšší vrstvě oleje. Osmažené kuličky dejte bokem okapat na papírový ubrousek.
- Omáčka: V hrnci rozehřejte olej na středním plameni a na něm restujte cibuli dosklovata.
- Přidejte nadrobno nakrájený zázvor, chvíli restujte, poté přilijte rajčatovou passatu a kešu a restujte 5 minut.
- Poté celou směs z pánve rozmixujte dohladka v mixéru a odstavte bokem. Případně můžete rozmixovanou směs propasírovat, aby byla dokonale hladká.
- V pánvi rozehřáté na nižší stupeň rozehřejte máslo společně s olejem a přidejte celý římský kmín, kardamom, skořici a hřebíček a restujte, dokud se koření nerozvoní. Poté přidejte mleté chilli, kurkumu, koriandr a mletý římský kmín a krátce orestujte.
- Do pánve přelijte rozmixovanou rajčatovou směs, dobře promíchejte a nechte 10 minut pod pokličkou provařit.
- Následně přidejte smetanu a dobře promíchejte. Poté ještě přidejte vodu a opět promíchejte. Nakonec přidejte do omáčky pískavici a garam masalu.
- Servírujte na talíř kuličky, které přelijte hotovou omáčkou a posypte čerstvým koriandrem.
Malai kofta – indické vegetariánské koule s omáčkou Zdroj: Dhaba Beas
DHABA BEAS – Domácí indická hostina
Dhaba Beas nabízí už 16 let to nejlepší ze světových kuchyní ve vegetariánské a veganské úpravě. Zákazníci si mohou vybírat z indické, vietnamské, thajské nebo české kuchyně. Novou službu rozvozu zdravého jídla, které zákazníci znají z restaurací Dhaba Beas, lze využít v Praze a jejím blízkém okolí. Nákup z Dhaba Marketu je také možné si vyzvednout v jedné ze 14 restaurací společnosti. Hotová jídla jsou čerstvě uvařená nebo vakuovaná s garancí výdrže až tři dny. K hotovým pokrmům si mohou zákazníci na Dhaba Marketu také vybrat ze široké nabídky ovoce a zeleniny přímo od dovozců a pěstitelů.
Dhaba Beas