Suroviny
- Lilek 3 ks
- Česnek 2–3 stroužky
- extra panenský olivový olej 2 lžíce
- tahini (sezamová pasta) 2–3 lžíce
- šťáva z citronu nebo limetky
- římský kmín 1 lžička
- mořská sůl
- Koriandr
Pro ostatní, pokud byste rádi připravili Baba Ganoush více tradiční, můžete postupovat úplně stejně, jen namísto koriandru přijde nasekaná hladkolistá petržel. Někdo také nedává římský kmín a chilli, pouze tahini, sůl a citronovou šťávu.Receptury se také občas liší v drobných kosmetických odchylkách. Někdo všechny ingredience na závěr rozmixuje na jemný krém, jiný zase dužinu lilku pouze naseká nožem. Záleží jen na tom, jakou strukturu preferujete.Servírovat můžete Baba Ganoush s toastovaným arabským chlebem, který pak tvoří křupavé a pevné chipsy vhodné na nabírání, nebo s indickým chlebem.
Postup přípravy
- Předehřejte si troubu na 250 °C. Slupku omytých lilků rovnoměrně ze všech stran propíchejte vidličkou a dejte je na plechu péct do trouby přibližně na 35 minut. Můžete ideálně použít perforovaný plech nebo je položit na rošt. Že jsou hotové, poznáte tak, že vnitřní dužina výrazně změkne a jejich povrch se hodně nakrabatí.
- Hotové lilky nechte lehce vychladnout. Podélně je nařízněte nebo úplně rozpulte a pomocí lžíce vydlabejte všechnu dužinu. Slupku a stopku vyhoďte. Dužinu pomocí nože nasekejte najemno a dejte do mísy. Přidejte všechny zbývající ingredience. Okořeňte podle chuti a můžete servírovat ideálně takto vlažný lehce pokapaný olejem, posypaný kořením a čerstvým koriandrem.