Baba ganoush: Kořeněný lilkový dip
Zdroj: Neplecha na plechu
Baba ganoush: Kořeněný lilkový dip
Zdroj:
Neplecha na plechu
Tato výtečná pomazánka z pečených lilků pochází z Libanonu, ale oblíbená je po celém Blízkém východě. Kde se daří lilkům, tam milují baba ganoush. Sezamová pasta tahini zjemňuje uzenou chuť pečených lilků. Podávejte s opečeným pita chlebem a oblíbenou nakrájenou zeleninou.
Postup přípravy
-
Troubu předehřejte na 180 °C. Lilky omyjte, osušte, propíchejte na několika místech vidličkou, dejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte zhruba 45 minut doměkka.
-
Upečené lilky vyjměte a nechte zchladnout. Podélně je rozkrojte napůl a dužinu vydlabejte lžící. Zakápněte ji citronovou šťávou, aby nezhnědla, a vidličkou ji rozmačkejte do konzistence kaše.
-
Přidejte tahini, olivový olej, kmín a sůl. Česnek oloupejte a prolisujte nebo utřete se solí a přimíchejte k lilku. Petrželku nasekejte nadrobno a nasypte na baba ganoush. Ozdobte zrníčky granátového jablka.
Baba ganoush: Kořeněný lilkový dip
Zdroj: Neplecha na plechu
Baba ganoush: Kořeněný lilkový dip
Zdroj:
Neplecha na plechu