Suroviny
- lilek 2 ks (700 g)
- citronová šťáva (z 1 citronu) (50 ml)
- sezamová pasta tahini 50 g
- extra virgin olivový olej 1 lžíce
- římský kmín (mletý ) 1 lžička
- česnek 2 stroužky
- hladkolistá petržel 1 hrst
- granátové jablko 1 ks
- sůl
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C. Lilky omyjte, osušte, propíchejte na několika místech vidličkou, dejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte zhruba 45 minut doměkka.
- Upečené lilky vyjměte a nechte zchladnout. Podélně je rozkrojte napůl a dužinu vydlabejte lžící. Zakápněte ji citronovou šťávou, aby nezhnědla, a vidličkou ji rozmačkejte do konzistence kaše.
- Přidejte tahini, olivový olej, kmín a sůl. Česnek oloupejte a prolisujte nebo utřete se solí a přimíchejte k lilku. Petrželku nasekejte nadrobno a nasypte na baba ganoush. Ozdobte zrníčky granátového jablka.
Baba ganoush: Kořeněný lilkový dip Zdroj: Neplecha na plechu