Baba Ganoush je tradiční dip oblíbený na celém Blízkém a Středním východě. Podává se jako součást mezze, společně třeba s cizrnovým hummusem. Servíruje se s čerstvou zeleninou nebo pita chlebem.
Baba Ganoush – vyzkoušejte orientální dip z pečených lilků
Zdravá svačinka nebo součást občerstvení na zahradní slavnosti nebo rodinné oslavě. Původem libanonský dip z pečených lilků má příjemnou kouřovou příchuť, zemitost mu dodává pasta tahini z pražených sezamových semínek. Název v předkladu znamená „hýčkaný tatínek“, a až ochutnáte, budete si připadat přesně tak – hýčkaní :)
Na cestách se s tímto jídlem můžete setkat i pod mnoha dalším názvy. Babaganoush, baba ghanoush, baba ghanouj… Tolik jmen, ale stále stejná dobrota!
Základní surovina tohoto dipu – lilek neboli baklažán – má neutrální chuť a konzistenci jako houba. A stejně tak přijímá další chutě. Grilováním dužina nejen změkne, ale také získá příznačnou kouřovou, až uzenou příchuť. Tradiční je opékání lilku na otevřeném ohni, ale podobného efektu dosáhnete i pečením v troubě, takže si tuhle dobrotu můžete připravit kdykoliv během roku.
Baba Ganoush je v mnoha ohledech velmi podobný hummusu. Ten je připravený z vařené cizrny, ale jinak je dochucení hodně podobné. Stejně tak způsob servírování. Hotový dip zakápněte olivovým olejem, poprašte uzenou paprikou, zasypte pár lístky máty, petržele nebo koriandru, případně tomu dejte přímo libanonský švih a posypte nasekaným vlašskými ořechy nebo semínky z granátového jablka.
Než se pustíte do přípravy
Na Baba Ganoush vybírejte lilky s pevnou strukturou a lesklou slupkou bez otlačených míst. Vhodnější jsou podlouhlé lilky než ty buclaté, protože mají uvnitř méně semínek a jednodušeji se propečou.
Lilky připravujete nejlépe na grilu, ale můžete je v kleštích opéct i na plynovém hořáku v kuchyni. Pokud nemáte přístup k otevřenému ohni, opečte je v troubě. Důležité je nebát se lilky v podstatě spálit. Černou spálenou slupku nakonec stejně sloupnete a vyhodíte, uvnitř ale zůstane krásně měkká dužina.
Záleží jen na vás, jakou konzistenci hotového dipu zvolíte. Může být rustikální, s kousky dužiny, pokud lilek rozmačkáte nahrubo vidličkou, nebo můžete v mixéru lilek s ostatními ingrediencemi rozmixovat úplně dohladka.
Jak servírovat baba ganoush?
- Jako součást pohoštění, společeně s hummusem a tzatziki.
- Jako dip k pečenému kuřeti
- S pita chlebem nebo pečenými pita chipsy
- S nakrájenou čerstvou zeleninou
- S lavash chlebem
Vyzkoušejte recept na Baba Ganoush
Zdravý blízkovýchodní dip z pečeného lilku servírujte jako zdravý snack nebo pohoštění pro hosty.
12 PORCÍ / PŘÍPRAVA: DO 60 MINUT
POTŘEBUJETE:
- 2 střední lilky
- 3 lžíce sezamové pasty tahini
- 2 rozmačkané stroužky česneku
- šťávu z 1 citronu
- 1 lžičku soli
- 1 lžičku extra panenského olivového oleje
- uzenou papriku
- čerstvou mátu, petržel nebo koriandr
- semínka granátového jablka
POSTUP:
- Předehřejte troubu na 230 °C. Ostrým nožem udělejte do lilku několik dírek, aby při pečení v troubě nepraskl. Lilky přendejte na plech vyložený pečicím papírem nebo alobalem a pečte asi 30 minut, až bude slupka v podstatě spálená a dužina velmi měkká. Vyndejte z trouby.
- Jakmile lilky zchladnou tak, aby se daly vzít do ruky, rozpulte je podélně a lžící vydlabejte dužinu ze slupky, nebo naopak jemně oloupejte slupku z dužiny. Záleží jen na vás, jestli odstraníte i vnitřní část se semínky.
- Dužinu můžete nechat na cedníku asi 10 minut vykapat, pokud máte raději hustší dip, ale není to nutné.
- Dužinu přemístěte do mixéru společně s tahini pastou, česnekem, citronovou šťávou a solí. Rozmixujte dohladka, případně dochuťte další solí a citronem podle chuti.
- Krémový dip přendejte do misky, pokapejte olivovým olejem a ozdobte čerstvými bylinkami, uzenou paprikou nebo granátovými semínky.
- Servírujte s pita chlebem nebo chipsy, čerstvou zeleninou nebo lavash chlebem.