Suroviny
- polohrubá mouka 150 g
- hrubá krupice 100 g
- cukr krupice 80 g
- kypřicí prášek do pečiva 1 sáček
- tuk (na vymazání formy)
- polohrubá mouka (na vysypání formy)
- máslo 150 g
Náplň
- vlašské ořechy 150 g
- hruška 3 ks
- cukr krupice 60 g
- mletá skořice 1 lžička
- smetana ke šlehání (33%) 100 ml
Postup přípravy
- Smíchejte mouku s krupicí, cukrem a kypřicím práškem. Polovinu směsi nasypte do vymazané a vysypané formy a rozložte na ni polovinu másla nakrájeného na tenké plátky.
- Nastrouhejte najemno ořechy a očistěte hrušky. Jednu hrušku nastrouhejte a smíchejte s cukrem, ořechy a skořicí. Zbylé hrušky nakrájejte na kostky, přidejte k ořechové směsi a rozvrstvěte ji do formy na sypkou směs. Vše zalijte smetanou.
- Zpracujte zbytek sypké směsi se zbylým máslem na pevné těsto, vložte ho na 30 minut do mrazničky a poté ho nastrouhejte na povrch náplně.
- Pečte při 180 °C asi 45 minut. Po upečení nechte koláč vychladnout přímo ve formě.
PRIMA TIPY
- Pokud chcete výraznější chuť, přidejte k ořechům trochu rumu nebo vanilkového cukru.
- Koláč chutná skvěle samotný, ale ještě lépe s kopečkem šlehačky nebo vanilkové zmrzliny.
Voňavý ořechový koláč s hruškami a skořicí Zdroj: Kulinární studio Mafra MEDIA / Imagefood BM / Profimedia
Vyzkoušejte také hruškový koláč z lineckého těsta s marcipánem podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Linecký koláč s hruškami a marcipánem podle Karolíny Kamberské