Těsto
- mrkev 250 g
- máslo (změklé) 100 g
- xylitol (nebo jiné sladidlo) 180 g
- vejce 4 ks
- bílý jogurt 150 g
- hladká celozrná špaldová mouka 220 g
- hladká mouka 100 g
- pekanové ořechy (nebo vlašské, případně mix) 100 g
- kypřicí prášek do pečiva 2 lžičky
- jedlá soda 1 lžička
- mletá skořice 1 lžička
- citronová kůra z 1 chemicky neošetřeného citronu
- sůl 1 špetka
- máslo (na vymazání formy)
- hrubá mouka (na vysypání formy)
Krém
- polotučný tvaroh (měkký, z vaničky) 750 g
- měkký tvaroh (z alobalu) 370 g
- sladidlo (xylitol, erythritol, cukr nebo čekankový sirup podle chuti)
- ořechy (na dozdobení)
- baby karotky (na dozdobení)

Postup přípravy
- Dortovou rozevírací formu vymažte máslem a vysypte moukou, nebo dno vyložte pečicím papírem a vymažte a vysypte jen boky. Troubu předehřejte na 170 °C.
- Mrkev oloupejte. Máslo vyšlehejte se sladidlem do světlé pěny. Zašlehejte postupně po jednom vejce. Nakonec vmíchejte jogurt a nastrouhejte najemno mrkev. Promíchejte dohladka.
- V jiné míse smíchejte obě mouky, nadrobno nasekané ořechy, kypřicí prášek, sodu, skořici, najemno nastrouhanou citronovou kůru a špetku soli. Moučnou směs zapracujte do mrkvové tak, aby se suroviny propojily v kompaktní těsto.
- Těsto vlijte do připravené formy, uhlaďte povrch a pečte ve vyhřáté troubě 50 až 60 minut. Píchněte do těsta špejlí a pokud ji vytáhnete čistou a suchou, je upečené.
- Upečené těsto nechte vychladnout ve formě. Mezitím připravte krém. Oba tvarohy vyšlehejte se sladidlem dohladka.
- Korpus opatrně vyjměte a dvakrát prokrojte. Promažte je krémem a potřete jím i boky. Dort ozdobte sekanými ořechy a mrkvičkami, buď čerstvými nebo z marcipánu.
PRIMA TIP: Xylitol je březový cukr, který se vyrábí z kůry, případně z kukuřice. Má nízký glykemický index a až o 40 % méně kalorií než běžný cukr při stejné sladivosti. Cukr jím lze nahradit při pečení, vaření i slazení.
Vyzkoušejte také recept na mrkvový dort jako z cukrárny podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Mrkvový dort s ořechy jako z cukrárny