Kristina Šemberová

Kozí sýr s vinným želé

Moje hodnocení
4x

Pikantní šťavnaté vinné želé tvoří zajímavý chuťový kontrast k čerstvému kozímu sýru, ale rozumí si se všemi druhy sýrů. Připravte jej z vína, které máte rádi. Nejlépe se hodí odrůdy, které vyniknou barvou i chutí. Z červených například Merlot, Cabernet Sauvignon, Rulandské modré, Dornfelder, z bílých Muškát moravský či Chardonnay. Použít však můžete i růžové víno. Kombinujte barvy vína s barvou sýra a různé koření.

4 porce
30 minut

Sýr

  • kozí sýr (čerstvý kozí sýr) 200 g
  • čerstvě namletý pepř
  • dřeň z vanilkového lusku k podávání (nemusí být) 1 špetka
  • sušené oregano k podávání 1 špetka
  • extra panenský olivový olej k podávání
  • slané krekry k podávání

Želé

  • prášková želatina nebo agar 2 vrchovaté lžíce
  • červené víno 300 ml
  • šťáva z 1/2 pomeranče
  • badyán 1 ks
  • černý pepř 2 kuličky
  • med 2 lžíce

Postup přípravy

  1. Želatinu nebo agar rozmíchejte ve 100 ml vína a nechte 10 minut bobtnat. Mezitím v hrnci zahřívejte zbylé víno s pomerančovou šťávou a kořením až k varu a povařte 10 minut. Vmíchejte med a nabobtnalou želatinu či agar včetně vína.
  2. Želé rozlijte do silikonových formiček (třeba na čokoládové bonbony) nebo do tvořítek na led, případně do čistých sterilizovaných skleniček 1 cm pod okraj, zavíčkujte a postavte dnem vzhůru. Nechte želé zchladnout a uložte jej do lednice.
  3. Sýr zlehka opepřete a posypte semínky vanilky nebo oreganem, zakápněte olivovým olejem a podávejte s vinným želé.

Vhodné víno: Zkuste kombinovat s vínem, které použijete do želé, chybu neuděláte ani s bílými víny odrůd Sauvignon či Müller Thurgau.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Kristina Šemberová

Vinná kuchařka Kristina Šemberová

Víte, že moravští a čeští vinaři pravidelně sbírají medaile na mezinárodních soutěžích vín a jejich vína se podávají i v michelinských restauracích? Zkušená editorka a autorka kuchařek (Sladká první republika a Neštěkej a jez!) Kristina Šemberová ve své třetí knize poutavě představuje tuzemské vinařské oblasti, výrobu vína, jeho uchovávání, servírování i jak a proč vůbec s ním vařit. Prakticky si to můžete vyzkoušet v 76 receptech na dobroty s vínem a k vínu, od předkrmů přes polévku, hlavní chody a saláty až po grilování a dezerty. Ať už potřebujete rychle připravit teplou večeři, nebo chcete překvapit svou lásku, servírovat rodinný oběd nebo pozvat přátele na party, ve vinné kuchařce Víno ve sklence a na talíři najdete vhodné pokrmy i s ideálním vinným doprovodem, který doporučuje trojnásobný nejlepší someliér ČR Tomáš Brůha.

www.vinnakucharka.cz


Přečtěte si také

Recepty