Sýr
- kozí sýr (čerstvý ) 200 g
- vanilkový lusk (dřeň z vanilkového lusku k podávání (nemusí být)) 1 špetka
- oregano (sušené,k podávání) 1 špetka
- extra virgin olivový olej (k podávání)
- krekry (slané,k podávání)
- čerstvě namletý pepř
Želé
- želatina (prášková želatina nebo agar) 2 vrchovaté lžíce
- červené víno 300 ml
- pomerančová šťáva z 1/2 pomeranče
- badyán 1 ks
- med 2 lžíce
- černý pepř 2 kuličky
Postup přípravy
- Želatinu nebo agar rozmíchejte ve 100 ml vína a nechte 10 minut bobtnat. Mezitím v hrnci zahřívejte zbylé víno s pomerančovou šťávou a kořením až k varu a povařte 10 minut. Vmíchejte med a nabobtnalou želatinu či agar včetně vína.
- Želé rozlijte do silikonových formiček (třeba na čokoládové bonbony) nebo do tvořítek na led, případně do čistých sterilizovaných skleniček 1 cm pod okraj, zavíčkujte a postavte dnem vzhůru. Nechte želé zchladnout a uložte jej do lednice.
- Sýr zlehka opepřete a posypte semínky vanilky nebo oreganem, zakápněte olivovým olejem a podávejte s vinným želé.
Vhodné víno: Zkuste kombinovat s vínem, které použijete do želé, chybu neuděláte ani s bílými víny odrůd Sauvignon či Müller Thurgau.