Sýr
- kozí sýr (čerstvý kozí sýr) 200 g
- čerstvě namletý pepř
- dřeň z vanilkového lusku k podávání (nemusí být) 1 špetka
- sušené oregano k podávání 1 špetka
- extra panenský olivový olej k podávání
- slané krekry k podávání
Želé
- prášková želatina nebo agar 2 vrchovaté lžíce
- červené víno 300 ml
- šťáva z 1/2 pomeranče
- badyán 1 ks
- černý pepř 2 kuličky
- med 2 lžíce
Postup přípravy
- Želatinu nebo agar rozmíchejte ve 100 ml vína a nechte 10 minut bobtnat. Mezitím v hrnci zahřívejte zbylé víno s pomerančovou šťávou a kořením až k varu a povařte 10 minut. Vmíchejte med a nabobtnalou želatinu či agar včetně vína.
- Želé rozlijte do silikonových formiček (třeba na čokoládové bonbony) nebo do tvořítek na led, případně do čistých sterilizovaných skleniček 1 cm pod okraj, zavíčkujte a postavte dnem vzhůru. Nechte želé zchladnout a uložte jej do lednice.
- Sýr zlehka opepřete a posypte semínky vanilky nebo oreganem, zakápněte olivovým olejem a podávejte s vinným želé.
Vhodné víno: Zkuste kombinovat s vínem, které použijete do želé, chybu neuděláte ani s bílými víny odrůd Sauvignon či Müller Thurgau.
Kozí sýr s vinným želé Zdroj: Marek Bartoš