Rybízové želé s rozmarýnem
Zdroj: archiv Labeta
Rybízové želé s rozmarýnem
Zdroj:
archiv Labeta
Kuličky právě dozrálého rybízu se hodí nejen do koláče! Pokud ho máte opravdu hodně, zavařte si do zásoby rybízové želé! Je to ideální příloha k sýrům, rybám nebo i jako falešné brusinky na svíčkovou.
Postup přípravy
-
Nejprve oberte a důkladně očistěte červený rybíz. Properte ho v cedníku a odstraňte všechny zelené části a špínu.
-
V hrnci ho pak tyčovým mixérem rozmixujte na hladkou kaši. Do směsi přidejte celé stonky rozmarýnu a veškerý želírovací cukr.
-
Směs důkladně promíchejte vařečkou a pomalu přiveďte k varu. Nechte probublat a po několika minutách odstraňte rozmarýn.
-
Želé ochutnejte, nemusí být jen sladké, jemná kyselinka je žádoucí.
-
Pro lepší konzervaci můžete přidat kyselinu citronovou – ta zabraňuje množení bakterií a kvasinek v želé, také podporuje houstnutí a navíc podpoří i krásnou červenou barvu.
-
Ale pozor, kyselina je opravdu silně kyselá a ovlivňuje i výslednou chuť želé, proto s množstvím do želé zacházejte opatrně.
-
Správnou konzistenci želé testujte „talířkovou metodou“ – jednoduše naneste lžičku horkého želé na talířek a ten po chvilce otočte vzhůru nohama. Pokud nestéká, je dokonalé.
-
Želé dávkujte do sterilních sklenic s hermeticky uzavíratelným víčkem a těsnicí gumičkou.
-
Po naplnění uzavřené utažené sklenice nechte zchladnout a poté je uchovávejte ve tmě a chladu – ideální je sklep nebo chladná spižírna.
-
Otevřené želé skladujte už pouze v lednici.
Rybízové želé s rozmarýnem 2
Zdroj: archiv Labeta
Rybízové želé s rozmarýnem 2
Zdroj:
archiv Labeta