Rybízové želé s rozmarýnem

Moje hodnocení
4x

Kuličky právě dozrálého rybízu se hodí nejen do koláče! Pokud ho máte opravdu hodně, zavařte si do zásoby rybízové želé! Je to ideální příloha k sýrům, rybám nebo i jako falešné brusinky na svíčkovou.

1 porce
60 minut

Suroviny

  • červený rybíz, zralý 700 g
  • bio třtinový želírovací cukr 3 : 1 (např. Labeta) 500 g
  • kyselina citronová (např. Labeta) 1/2 lžíce
  • rozmarýn (čerstvý rozmarýn) 4 snítky

Postup přípravy

  1. Nejprve oberte a důkladně očistěte červený rybíz. Properte ho v cedníku a odstraňte všechny zelené části a špínu.
  2. V hrnci ho pak tyčovým mixérem rozmixujte na hladkou kaši. Do směsi přidejte celé stonky rozmarýnu a veškerý želírovací cukr.
  3. Směs důkladně promíchejte vařečkou a pomalu přiveďte k varu. Nechte probublat a po několika minutách odstraňte rozmarýn.
  4. Želé ochutnejte, nemusí být jen sladké, jemná kyselinka je žádoucí.
  5. Pro lepší konzervaci můžete přidat kyselinu citronovou – ta zabraňuje množení bakterií a kvasinek v želé, také podporuje houstnutí a navíc podpoří i krásnou červenou barvu.
  6. Ale pozor, kyselina je opravdu silně kyselá a ovlivňuje i výslednou chuť želé, proto s množstvím do želé zacházejte opatrně.
  7. Správnou konzistenci želé testujte „talířkovou metodou“ – jednoduše naneste lžičku horkého želé na talířek a ten po chvilce otočte vzhůru nohama. Pokud nestéká, je dokonalé.
  8. Želé dávkujte do sterilních sklenic s hermeticky uzavíratelným víčkem a těsnicí gumičkou.
  9. Po naplnění uzavřené utažené sklenice nechte zchladnout a poté je uchovávejte ve tmě a chladu – ideální je sklep nebo chladná spižírna.
  10. Otevřené želé skladujte už pouze v lednici.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Tereza Pánková

redaktorka FTV Prima

Přečtěte si také

Recepty