reklama

zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat

reklama

Rybízové želé s rozmarýnem
Autor: archiv Labeta Rybízové želé s rozmarýnem

Rybízové želé s rozmarýnem

Hodnoceno: 3x
Kuličky právě dozrálého rybízu se hodí nejen do koláče! Pokud ho máte opravdu hodně, zavařte si do zásoby rybízové želé! Je to ideální příloha k sýrům, rybám nebo i jako falešné brusinky na svíčkovou.
do 1 hodiny

reklama

Postup

  1. Nejprve oberte a důkladně očistěte červený rybíz. Properte ho v cedníku a odstraňte všechny zelené části a špínu.
  2. V hrnci ho pak tyčovým mixérem rozmixujte na hladkou kaši. Do směsi přidejte celé stonky rozmarýnu a veškerý želírovací cukr.
  3. Směs důkladně promíchejte vařečkou a pomalu přiveďte k varu. Nechte probublat a po několika minutách odstraňte rozmarýn.
  4. Želé ochutnejte, nemusí být jen sladké, jemná kyselinka je žádoucí.
  5. Pro lepší konzervaci můžete přidat kyselinu citronovou – ta zabraňuje množení bakterií a kvasinek v želé, také podporuje houstnutí a navíc podpoří i krásnou červenou barvu.
  6. Ale pozor, kyselina je opravdu silně kyselá a ovlivňuje i výslednou chuť želé, proto s množstvím do želé zacházejte opatrně.
  7. Správnou konzistenci želé testujte „talířkovou metodou“ – jednoduše naneste lžičku horkého želé na talířek a ten po chvilce otočte vzhůru nohama. Pokud nestéká, je dokonalé.
  8. Želé dávkujte do sterilních sklenic s hermeticky uzavíratelným víčkem a těsnicí gumičkou.
  9. Po naplnění uzavřené utažené sklenice nechte zchladnout a poté je uchovávejte ve tmě a chladu – ideální je sklep nebo chladná spižírna.
  10. Otevřené želé skladujte už pouze v lednici.
Rybízové želé s rozmarýnem
Autor: archiv Labeta Rybízové želé s rozmarýnem

reklama

Související témata: zavařeniny , rybízové želé , zavařujeme , Sladké