Suroviny
- červený rybíz (zralý) 700 g
- želírovací cukr (bio třtinový želírovací cukr 3 : 1 (např. Labeta)) 500 g
- kyselina citrónová (např. Labeta) 1/2 lžíce
- rozmarýn (čerstvý ) 4 snítky
Postup přípravy
- Nejprve oberte a důkladně očistěte červený rybíz. Properte ho v cedníku a odstraňte všechny zelené části a špínu.
- V hrnci ho pak tyčovým mixérem rozmixujte na hladkou kaši. Do směsi přidejte celé stonky rozmarýnu a veškerý želírovací cukr.
- Směs důkladně promíchejte vařečkou a pomalu přiveďte k varu. Nechte probublat a po několika minutách odstraňte rozmarýn.
- Želé ochutnejte, nemusí být jen sladké, jemná kyselinka je žádoucí.
- Pro lepší konzervaci můžete přidat kyselinu citronovou – ta zabraňuje množení bakterií a kvasinek v želé, také podporuje houstnutí a navíc podpoří i krásnou červenou barvu.
- Ale pozor, kyselina je opravdu silně kyselá a ovlivňuje i výslednou chuť želé, proto s množstvím do želé zacházejte opatrně.
- Správnou konzistenci želé testujte „talířkovou metodou“ – jednoduše naneste lžičku horkého želé na talířek a ten po chvilce otočte vzhůru nohama. Pokud nestéká, je dokonalé.
- Želé dávkujte do sterilních sklenic s hermeticky uzavíratelným víčkem a těsnicí gumičkou.
- Po naplnění uzavřené utažené sklenice nechte zchladnout a poté je uchovávejte ve tmě a chladu – ideální je sklep nebo chladná spižírna.
- Otevřené želé skladujte už pouze v lednici.
Rybízové želé s rozmarýnem 2 Zdroj: archiv Labeta