Rok v Green Table

Vánoce bez masa: Celerové „rybí prsty“ s jemným bramborovým salátem

Moje hodnocení
1x

Smažené tyčinky z drceného rybího masa v posledních letech vyklízejí pozice, své jméno a tvar však přenechaly této zeleninové alternativě, ve které jemné bílé rybí maso nahrazuje chuťově výraznější celer. Výborně ladí s pikantním bramborovým salátem, který můžete podávat teplý i studený, na Štědrý večer i kdykoliv jindy.

4 porce
60 minut

Celerové prsty

Salát

Postup přípravy

  1. Brambory očistěte, ale neloupejte je. Uvařte je vcelku v mírně osolené vodě doměkka. Pak je slijte a nechte trochu zchladnout.
  2. Mezitím oloupejte celer a nastrouhejte ho najemno. Vymačkejte z něj přebytečnou šťávu. Osolte ho a zakápněte citronovou šťávou. Tymián nasekejte nadrobno, sýr nastrouhejte najemno, 2 vejce prošlehejte vidličkou dohladka. Přidejte k celeru spolu s nori vločkami a osolte. Promíchejte a přisypte 4 lžíce kukuřičné mouky, aby se směs spojila a dala se tvarovat.
  3. Do jednoho hlubokého talíře nasypte kukuřičnou mouku, v druhém prošlehejte zbylá tři vejce, do třetího talíře vsypte panko strouhanku.
  4. Z celerové směsi tvarujte podélné kroketky a postupně je obalte v mouce, vejcích a strouhance. V hrnci rozehřejte kokosový olej a usmažte v něm celerové krokety dozlatova, zhruba 3 minuty z každé strany.
  5. Zchladlé brambory nakrájejte na 3mm plátky. V pánvi rozehřejte olivový olej a opečte na něm brambory s fazolovými lusky dozlatova, stačí zhruba 3 minuty při vyšší teplotě.
  6. Opečené brambory s fazolkami osolte, opepřete a promíchejte s nadrobno nasekaným koprem. Citronovou šťávu, hořčici, med a jablečný ocet prošlehejte vidličkou nebo ve sklenici s víčkem a přelijte přes brambory. Promíchejte a podávejte s celerovými prsty.
PRIMA TIP: Nori vločky jsou drcené kousky mořských řas nori, které jemně voní po moři a chutnají lehce slaně. Koupíte je v asijských obchodech i exotických odděleních v supermarketu. Tam najdete i japonskou panko strouhanku, která se postará o extra křupavost.

Vyzkoušejte také recept na klasický vánéční bramborový salát podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Rok v Green Table

Miluše Makó Rok v Green Table

Maďarský dědeček zelinář probudil v Miluši Makó celoživotní lásku k zelenině, její maminka šéfkuchařka touhu vařit. S prvními zkušenostmi z rodinné restaurace zamířila Miluše Makó na hotelovou školu a po jejím absolvování se rozhodla ukázat krásu, barvitost, chuťovou pestrost i nekonečnou kreativitu zeleniny i hostům v olomouckém podniku Koza zůstala celá. Teď její lahodná vegetariánská a veganská jídla ochutnáte v pražské restauraci Green Table v pasáži Florentinum. Vévodí jí velké hydroponické skleníky, kde Miluše pěstuje bylinky. A zde také vznikala její kuchařka Rok v Green Table, ve které představuje zajímavé lokální i světové bezmasé recepty podle sezony. Suroviny využívá maximálně beze zbytku, a přitom dbá na rychlou a snadnou přípravu. Jídla skládá nejen vizuálně a chuťově, ale i nutričně vyváženě, a tak si můžete být jistí, že budete mít dostatek energie, vitaminů i minerálů a zároveň si skvěle pochutnáte.

www.greentable.cz


Přečtěte si také

Recepty