Suroviny
- přední hovězí (krk) 750 g
- olivový olej 1 lžíce
- česnek 6 stroužků
- drcená rajčata 1 plechovka
- hovězí vývar asi 200 ml
- mrkev 1 ks
- bobkový list 2 ks
- tymián (čerstvý) několik snítek
- pappardelle (sušené) 500 g
- sůl
- čerstvě namletý pepř
K podávání:
Postup přípravy:
- Hovězí maso omyjte, osušte a nakrájejte na velké kostky. Maso osolte, opepřete a nechte 15 minut odpočinout při pokojové teplotě.
- Mrkev očistěte a nakrájejte na kostičky. Česnek utřete s malým množstvím soli. V silnostěnném, ideálně litinovém, hrnci rozehřejte 1 lžíci olivového oleje, přidejte utřený česnek a nechte za stálého míchání krátce orestovat.
- Jakmile se rozvoní, přidejte maso, drcená rajčata, tymián, bobkový list, mrkev a podlijte vývarem.
- Přiklopte poklicí a na malém ohni pomalu vařte do změknutí, přibližně 3 hodiny. V případě potřeby podlévejte vodou nebo vývarem. Jakmile je maso zcela měkké, odstraňte bylinky a maso natrhejte vidličkami na vlákna.
- Natrhané maso vraťte zpět do omáčky a dobře promíchejte. Těstoviny uvařte al dente ve velkém množství osolené vody, ihned je sceďte a přidejte k hovězímu ragú.
- Jemně promíchejte. Podávejte posypané najemno nastrouhaným parmazánem a najemno nasekanou hladkolistou petrželkou.
Další recepty na voňavé ragú: