Suroviny
- vepřové maso 200 g
- hovězí maso 200 g
- mrkev 30 g
- malá šalotka 1 ks
- řapíkatý celer 30 g
- panenský olivový olej 6 lžic
- suché bílé víno 60 ml
- rajčatový protlak 1,5 lžíce
- těstoviny tagliatelle 500 g
- parmazán 60 g
- sůl a čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Maso dvakrát umelte. Mrkev a šalotku oloupejte a nakrájejte nadrobno. Celer nakrájejte na tenké plátky. V hrnci rozehřejte olej, vsypte celer, mrkev a šalotku a opékejte je dozlatova. Přidejte maso a restujte, až se vypaří veškerá tekutina, na středním stupni to trvá zhruba 15 minut. Vlijte víno, a jakmile se odpaří, vmíchejte rajčatový protlak. Přilijte vodu tak, aby bylo maso ponořené. Přiklopte a vařte na nižším středním stupni zhruba 45 minut, až je maso propečené, šťavnaté a zároveň kompaktní bez přílišné tekutiny. Pokud se maso připéká, podlijte ho podle potřeby vodou. Osolte a opepřete.
- V jiném hrnci přiveďte k varu dostatečné množství vody, osolte ji a vsypte těstoviny. Uvařte je podle návodu na obalu akorát na skus, tzv. al dente. Čerstvou pastu povařte 3 minuty, nemusí být al dente.
- Těstoviny slijte, promíchejte s ragú a postrouhejte parmazánem.
PRIMA TIP: Ragú chutná lépe, když ho připravujete z dvojnásobného množství. Můžete ho uložit do druhého dne do lednice.
Tagliatelle s masovým ragú, kterým se neříká boloňské Zdroj: Marek Bartoš / Italská kuchyně