Suroviny
- špagety 300 g
- mrkev (velká) 1 ks
- cuketa 1/2 ks
- mražený hrášek 2 velké hrsti
- česnek 2 stroužky
- zázvor (čerstvý ) 1,5cm kousek
- rostlinný olej 1 lžíce
- sezamový olej 1 lžíce
- mleté hovězí maso 400 g
- sójová omáčka (Kikkoman) 4 lžíce
- japonská omáčka (Kikkoman Teriyaki s praženým sezamem) 4 lžíce
- solamyl 1 lžička
- voda 150 ml
- sezamová semínka (opražená)
- sůl
Další výborné recepty s omáčkami Kikkoman najdete v našem speciálu:
Postup přípravy
- Mrkev oloupejte a cuketu omyjte. Speciální škrabkou z nich nakrouhejte dlouhé julienne nudličky (zeleninové špagety). Cuketu nakrouhejte zhruba z poloviny, zbytek použijte v jiném pokrmu.
- Do velkého hrnce s osolenou vodou dejte vařit špagety. Po 6 minutách k nim přidejte nudličky mrkve a cukety a vařte další 2 minuty. Poté přisypte mražený hrášek a vařte ještě 30 vteřin. Poté slijte.
- Mezitím na velké nepřilnavé pánvi nebo ve woku rozpalte oba oleje. Vsypte na tenké nudličky nasekaný česnek, zázvor a světlou část z jarních cibulek na plátky, minutu restujte a poté přidejte mleté maso. Rozmělněte ho na malé kousky a restujte asi 5 minut, až se přestane dusit a začne se opékat dohněda.
- Přilijte sójovou omáčku a Kikkoman Teriyaki omáčku s praženým sezamem, promíchejte a restujte na středním plameni asi minutu. Poté do pánve přilijte vlažnou vodu s rozmíchaným solamylem a míchejte, až omáčka zhoustne. Pokud by byla hustá příliš, přilijte ještě trochu vody.
- K masové směsi přimíchejte špagety tak, aby byly všechny těstoviny pořádně obalené omáčkou.
- Nandejte na talíře a nakonec posypte nakrájenou zelenou částí jarních cibulek a praženým sezamem.
PRIMA TIPY:
- Ve verzi pro dospělé můžete přidat nakrájenou chilli papričku nebo na kousky nakrájené kimchi, které dodá svěží pikantní chuť a křupavost.
- Místo špaget můžete s masovým ragú podávat i jiné druhy asijských nudlí, například vaječné nebo soba nudle.
Špagety s hovězím ragú s Teriyaki omáčkou 2 Zdroj: Klára Michalová