Suroviny
- olivový olej 3 lžíce
- mleté telecí maso (ne příliš libové, tučnější bude chutnější) 500 g
- česnek (najemno nakrájený) 3 stroužky
- rozmarýn (jen najemno nakrájené lístky) 2 snítky
- šalvěj (najemno nakrájené lístky) 6 lístků
- cibule (najemno nakrájená) 1 ks
- mrkev (najemno nakrájená) 1 ks
- řapíkatý celer (najemno nakrájený) 1 řapík
- bílé víno (suché ) 250 ml
- mléko (polotučné ) 1 litr
- bobkový list 1 ks
- muškátový oříšek (mletý ) 1 špetka
- těstoviny (sušené nebo 320–480 g čerstvých těstovin) 400–600 g
- máslo 30 g
- sýr (jemně nastrouhaný sýr Parmigiano Reggiano) 4 lžíce
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- V hrnci se silným dnem rozehřejte olivový olej, přidejte do něj mleté telecí a míchejte, dokud nebude zlatavé a zhnědlé.
- Přimíchejte česnek, rozmarýn a šalvěj a nechte 3–4 minuty povařit. Přidejte cibuli, mrkev a celer a za častého míchání, aby se směs nepřipálila, vařte dalších 5 minut, dokud zelenina nezměkne.
- Přilijte víno a nechte několik minut povařit, aby se alkohol trochu vyvařil. Přilijte najednou polovinu mléka, zbytek mléka přilévejte postupně, dokud se úplně nevstřebá. Přidejte bobkový list a muškátový oříšek. Osolte a opepřete. Částečně přiklopte a na velmi mírném plameni vařte 1–2 hodiny nebo dokud se nevytvoří hustá a chutná omáčka.
- Ke konci vaření omáčky uvařte těstoviny v dostatku osolené vroucí vody dle návodu na obalu.
- Těstoviny sceďte, ale nechte si hrnek vody. Nasypte horké těstoviny do telecího ragú, přilijte trochu slité vody a přidejte máslo. S vervou míchejte na prudkém plameni, dokud pokrm nebude mít krémovou konzistenci a těstoviny dobře obalené omáčkou.
- Posypte sýrem a pepřem a ihned podávejte.
Bílé telecí ragú s těstovinami Zdroj: Tajemství těstovin