Suroviny
- olivový olej 3 lžíce
- mleté telecí maso (ne příliš libové, tučnější bude chutnější) 500 g
- česnek, najemno nakrájený 3 stroužky
- rozmarýn, jen najemno nakrájené lístky 2 snítky
- šalvěj, najemno nakrájené lístky 6 lístků
- cibule, najemno nakrájená 1 ks
- mrkev, najemno nakrájená 1 ks
- řapíkatý celer, najemno nakrájený 1 řapík
- bílé víno (suché bílé víno) 250 ml
- mléko (polotučné mléko) 1 litr
- bobkový list 1 ks
- mletý muškátový oříšek 1 špetka
- sušené těstoviny (nebo 320–480 g čerstvých těstovin) 400–600 g
- máslo 30 g
- sůl (sůl a čerstvě namletý pepř)
- jemně nastrouhaný sýr Parmigiano Reggiano 4 lžíce
Postup přípravy
- V hrnci se silným dnem rozehřejte olivový olej, přidejte do něj mleté telecí a míchejte, dokud nebude zlatavé a zhnědlé.
- Přimíchejte česnek, rozmarýn a šalvěj a nechte 3–4 minuty povařit. Přidejte cibuli, mrkev a celer a za častého míchání, aby se směs nepřipálila, vařte dalších 5 minut, dokud zelenina nezměkne.
- Přilijte víno a nechte několik minut povařit, aby se alkohol trochu vyvařil. Přilijte najednou polovinu mléka, zbytek mléka přilévejte postupně, dokud se úplně nevstřebá. Přidejte bobkový list a muškátový oříšek. Osolte a opepřete. Částečně přiklopte a na velmi mírném plameni vařte 1–2 hodiny nebo dokud se nevytvoří hustá a chutná omáčka.
- Ke konci vaření omáčky uvařte těstoviny v dostatku osolené vroucí vody dle návodu na obalu.
- Těstoviny sceďte, ale nechte si hrnek vody. Nasypte horké těstoviny do telecího ragú, přilijte trochu slité vody a přidejte máslo. S vervou míchejte na prudkém plameni, dokud pokrm nebude mít krémovou konzistenci a těstoviny dobře obalené omáčkou.
- Posypte sýrem a pepřem a ihned podávejte.
Bílé telecí ragú s těstovinami Zdroj: Tajemství těstovin