Laura Santtini

Bílé telecí ragú s těstovinami

Moje hodnocení
9x

Jedná se o recept, jímž si vysloužíte potlesk vestoje, pokud jej nezkazíte. Tento mléčný bratránek pozvolna vařené masové omáčky s rajčatovým základem, která je známější, je báječný a rozhodně stojí za námahu.

4 porce
60 minut
italská

Suroviny

  • olivový olej 3 lžíce
  • mleté telecí maso (ne příliš libové, tučnější bude chutnější) 500 g
  • česnek, najemno nakrájený 3 stroužky
  • rozmarýn, jen najemno nakrájené lístky 2 snítky
  • šalvěj, najemno nakrájené lístky 6 lístků
  • cibule, najemno nakrájená 1 ks
  • mrkev, najemno nakrájená 1 ks
  • řapíkatý celer, najemno nakrájený 1 řapík
  • bílé víno (suché bílé víno) 250 ml
  • mléko (polotučné mléko) 1 litr
  • bobkový list 1 ks
  • mletý muškátový oříšek 1 špetka
  • sušené těstoviny (nebo 320–480 g čerstvých těstovin) 400–600 g
  • máslo 30 g
  • sůl (sůl a čerstvě namletý pepř)
  • jemně nastrouhaný sýr Parmigiano Reggiano 4 lžíce

Postup přípravy

  1. V hrnci se silným dnem rozehřejte olivový olej, přidejte do něj mleté telecí a míchejte, dokud nebude zlatavé a zhnědlé.
  2. Přimíchejte česnek, rozmarýn a šalvěj a nechte 3–4 minuty povařit. Přidejte cibuli, mrkev a celer a za častého míchání, aby se směs nepřipálila, vařte dalších 5 minut, dokud zelenina nezměkne.
  3. Přilijte víno a nechte několik minut povařit, aby se alkohol trochu vyvařil. Přilijte najednou polovinu mléka, zbytek mléka přilévejte postupně, dokud se úplně nevstřebá. Přidejte bobkový list a muškátový oříšek. Osolte a opepřete. Částečně přiklopte a na velmi mírném plameni vařte 1–2 hodiny nebo dokud se nevytvoří hustá a chutná omáčka.
  4. Ke konci vaření omáčky uvařte těstoviny v dostatku osolené vroucí vody dle návodu na obalu.
  5. Těstoviny sceďte, ale nechte si hrnek vody. Nasypte horké těstoviny do telecího ragú, přilijte trochu slité vody a přidejte máslo. S vervou míchejte na prudkém plameni, dokud pokrm nebude mít krémovou konzistenci a těstoviny dobře obalené omáčkou.
  6. Posypte sýrem a pepřem a ihned podávejte.

Hledáte spíše klasické ragú bolognese s rajčatovým základem? Zkuste tento recept:

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Laura Santtini

Knihy Omega Laura Santtini

Italská spisovatelka Laura Santtini píše o jídle a spojuje v sobě na jedné straně bohatou kulturu autentické italské kuchyně, která patří k hluboko zakořeněnému dědictví milovníka jídla, a na straně druhé moderní přístup k trendům, metodám a ingrediencím, které si oblíbily kuchařky i celé rodiny. Podle Laury tkví podstata těstovin v omáčce. S jakými těstovinami omáčku smícháte, je už zcela na vás. Možností je mnoho, od spiralizované zeleniny, luštěninových nebo bezpšeničných těstovin, které vám po náročném pracovním dni vykouzlí zdravou večeři, až po ručně dělané těstoviny, s nimiž si můžete pohrát o víkendu.

Vydalo nakladatelství Omega.


Přečtěte si také

Recepty