Knedlíky
- hrubá mouka 500 g
- plnotučné mléko (vlažné) 250 ml
- vejce 1 ks
- máslo (rozpuštěné) 50 g
- sůl 1/2 lžičky
- cukr krupice 30 g
- droždí 30 g
Tvarohová náplň
- měkký tvaroh (z alobalu) 500 g
- žloutek 2 ks
- cukr 2-4 lžíce
- rum pár kapek
Připravte kynuté knedlíky plněné tvarohem podle videoreceptu s Těhotným kuchařem
Uvaříme si na páře kynutý knedlici, který si zamiluješ.
Postup přípravy
- Do misky droždí, asi lžíce cukru z celkovýho odváženýho množství a udělej kašičku. Přidej lžíci hrubý mouky, taky z odváženýho množství, a přimíchej ji do drožďový kaše. Přilij asi deci mléka, které má mezi 30-40 °C. Zakryj utěrkou a nech vzejít kvásek.
- Do mísy přijde hrubá mouka, zbylý množství odváženýho cukru a sůl. Suchý složky míchni. Přidej vejce o pokojový teplotě, rozpuštěný máslo a zbytek mléka. Nakonec pak přidáš vyběhnutý kvásek.
- Hrábni do toho vařečkou, ať se ti to trošku spojí. Nasaď hák, zapni robota a asi 10 minut ho nech dělat jeho práci.
- Propracovaný těsto vyškrábni na pomoučenou plochu a ještě si ho lehce zapraš moukou. Párkrát do něj hrábni a udělej kouli. Mísa vytřená olejem, navlhčená utěrka a nechat asi hodinu vykynout.
- Z vyběhnutýho těsta vyžeň vzduch a nech ho sklouznout na pomoučenou pracovní plochu. Těsto trochu zapraš moukou a vypracuj si takovýho tlustýho hada, líp se ti to bude porcovat.
- Tady bude záležet, jak chceš mít ty knedlici velký. Já jich dělal 14. Můžeš jich mít 12, 16 nebo klidně 18. Můžeš je plnit sezónním ovocem, hustým vanilkovým krémem anebo tvarohovou náplní, jako já.
- Těsto přes náplň pomalu přetáhni, utemuj a z prostoru kolem náplně musíš vyhnat vzduch. Plech, pečicí papír potřený olejem a trošku to pokropit vodou, aby to líp kynulo. Ve vyplý troubě nech 20-30 minut vyběhnout.
- Nejlíp se ti budou vařit na páře. Takže buď parní hrnec, multifunkční hrnec, hrnec s pařáčkem, nebo v parní troubě. Vaříš 15-25 minut, podle velikosti. Já ty svoje dělal 20 minut.
- Hele, v tuhle chvíli už si začneš jazykem šimrat páteř. Kucí nadejchaný. Hotový knedlíky vyndej a potři je máslem, aby ti neoschly. A zdobíš to už podle svojí huby. Já mám rád skořicovej cukr, rozpuštěný máslo a nastrouhanej tvrdej tvaroh. Můžeš si zkusit nandat jeden nebo dva, ale sežereš jich pět až šest. A až se na JIPce probereš z narkózy po operaci žlučníku, budeš se tomu, že sis nejdřív nandal jeden nebo dva knedlíky, smát tolik, až ti popraskají stehy.

Vyzkoušejte také tvarohové knedlíky s jahodami podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Tvarohové knedlíky jahodové