Suroviny
- polohrubá mouka 250 g
- droždí 15 g
- plnotučné mléko 150 ml
- vanilkový cukr 1 sáček
- žloutek 1 ks
- sůl 1 špetka
- borůvky 500 g
K podávání
- moučkový cukr
- tvrdý tvaroh
- máslo (rozpuštěné)
Postup přípravy
- Do trochu nahřátého hrníčku nalijte 50 ml vlažého mléka, přidejte droždí, lžičku cukru a lžíci mouky, zamíchejte a stranou nechte vzejít kvásek.
- Do hluboké mísy si připravte mouku, přidejte cukr, žloutek, zbylé vlažné mléko a špetku soli, přidejte kvásek. Vařečkou vypracujte hladké těsto a nechte ho na teplém místě zdvojnásobit svůj objem, trvá to v závislosti na teplotě asi hodinu.
- Těsto rozválejte na pomoučeném vále, rozkrájejte na 10 čtverců, na každý dejte asi lžíci borůvek a zabalte. V osolené vroucí vodě vařte asi 8 minut.
- Na žahour v míse rozmačkejte hrst borůvek, přidejte cukr podle libsti a rozředte mlékem, aby vznikla omáčka. Knedlíky podávejte pocukrované, s tvarohem, rozpuštěným máslem a žahourem.
Vyzkoušejte tradiční jahodové knedlíky z tvarohového těsta podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Tvarohové knedlíky jahodové