Pavol Pikulák / Spa hotel Lanterna

Tak trochu jiné halušky s brynzou, slaninovým pyré, zeleninou a bramborovou slámou

Moje hodnocení
1x

Máte rádi halušky, ale připadají vám vzhledově nezajímavé? Šéfkuchař Pavol Pikulák vás snadno přesvědčí o opaku. Jeho halušky nejen skvěle chutnají, ale i krásně vypadají!

4 porce
60 minut
slovenská

Halušky

Zelenina

Slaninové pyré

„Halušky patří mezi tradiční jídla hlavně na Slovensku a Moravě, ale díky jednoduché přípravě a jedinečné chuti si je s oblibou dopřávají gurmáni po celé České republice. Jediné, co by se jim snad dalo vytknout, je trošku nudný vzhled. Přitom stačí jen trochu zapojit fantazii a z halušek je rázem i na pohled atraktivní pokrm. Mně osobně se osvědčilo doplnit je slaninovým pyré, zeleninou a dozdobit bramborovou slámou,“ dělí se o své zkušenosti Pavol Pikulák ze zážitkové restaurace Vyhlídka ve Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích.

Postup přípravy

  1. Příprava zeleniny: Všechnu zeleninu umyjte, oloupejte, nakrájejte a připravte ke spaření. Slupky nevyhazujte – připravíte z nich zeleninový vývar. Ve středně velkém hrnci přiveďte vodu k varu, osolte a začněte spařovat zeleninu. Každý druh si žádá jinou délku spařování, následně je třeba zeleninu vytáhnout a šokově zchladit v ledové vodě. Jen tak si zelenina zachová svoji barvu a svěžest. Spařujte v tomto pořadí: 1. brokolice (2 min), 2. kapustička (3 min), 3. mrkev (asi 10 minut – záleží na velikosti). Do vody, ve které jste zeleninu spařovali, pak přihoďte slupky ze zeleniny, a nechte táhnout asi hodinu. Poté sceďte a vývar dále použijte.
  2. Halušky: Brambory dobře umyjte a oloupejte. Slupky nevyhazujte, po mírném osušení z nich můžete připravit chipsy. Jeden brambor dejte stranou, ostatní nastrouhejte najemno. Přidejte špetku soli a mletého pepře, zasypte moukou a připravte polotuhé bramborové těsto. Ve větším hrnci (3,5 l) zavařte osolenou vodu a přes haluškové síto nasázejte halušky do vody. Hned zamíchejte vařečkou a povařte asi 2 minuty na mírném ohni. Uvařené halušky vyberte z vody a opláchněte studenou vodou.
  3. Slaninové pyré: Slaninu nakrájejte na středně velké kostky, vložte do hrnce a vyškvařte. Pak ji sceďte a sádlo nechte dobře okapat. Následně slaninu zalijte smetanou a povařte na mírném ohni asi půl hodiny. Rozmixujte dohladka, přepasírujte a zašlehejte změklé máslo.
  4. Dokončení pokrmu: Do hrnce nebo pánvičky dejte část zeleninového vývaru, zavařte, a přidejte uvařené halušky, které za stálého míchání přehřívejte až do fáze, kdy se tekutina odpaří. Pak přidejte sladkou smetanu, zakysanou smetanu a následně brynzu. Jemně osolte a rozmíchejte, dokud se směs nespojí v hladký krém.
  5. Zdobení bramborovou slámou: Odložený brambor nakrájejte na jemné proužky a vysmažte v rozehřátém oleji dozlatova. Proužky poté vyberte a nechte na ubrousku vychladnout. Kdo má chuť, může také zkusit vysmažit osušené slupky z brambor.
  6. Servírování: Zeleninu zahřejte na pánvičce s máslem a trochou zeleninového vývaru, jemně osolte. Servírujte v hlubokém talíři: Slaninové pyré rozetřete na dno talíře lžičkou, na pyré položte smíchanou a ochucenou haluškovou směs, ozdobte zeleninou na másle a navrch položte smaženou bramborovou slámu.

Vyzkoušejte také bramborové halušky s kysaným zelím a uzeným masem podle videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Pavol Pikulák / Spa hotel Lanterna


Přečtěte si také

Recepty