Halušky
- brambory 1 kg
- hrubá mouka 450 g
- brynza 250 g
- smetana ke šlehání (30%) 250 ml
- zakysaná smetana 100 g
- sůl
- černý pepř (čerstvě namletý)
- olej (na smažení)
Zelenina
- mrkev (červená a žlutá) 100 g
- růžičková kapusta 50 g
- brokolice 200 g
Slaninové pyré
- uzená slanina (prorostlá) 250 g
- smetana ke šlehání (30%) 200 ml
- máslo 150 g
„Halušky patří mezi tradiční jídla hlavně na Slovensku a Moravě, ale díky jednoduché přípravě a jedinečné chuti si je s oblibou dopřávají gurmáni po celé České republice. Jediné, co by se jim snad dalo vytknout, je trošku nudný vzhled. Přitom stačí jen trochu zapojit fantazii a z halušek je rázem i na pohled atraktivní pokrm. Mně osobně se osvědčilo doplnit je slaninovým pyré, zeleninou a dozdobit bramborovou slámou,“ dělí se o své zkušenosti Pavol Pikulák ze zážitkové restaurace Vyhlídka ve Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích.
Postup přípravy
- Příprava zeleniny: Všechnu zeleninu umyjte, oloupejte, nakrájejte a připravte ke spaření. Slupky nevyhazujte – připravíte z nich zeleninový vývar. Ve středně velkém hrnci přiveďte vodu k varu, osolte a začněte spařovat zeleninu. Každý druh si žádá jinou délku spařování, následně je třeba zeleninu vytáhnout a šokově zchladit v ledové vodě. Jen tak si zelenina zachová svoji barvu a svěžest. Spařujte v tomto pořadí: 1. brokolice (2 min), 2. kapustička (3 min), 3. mrkev (asi 10 minut – záleží na velikosti). Do vody, ve které jste zeleninu spařovali, pak přihoďte slupky ze zeleniny, a nechte táhnout asi hodinu. Poté sceďte a vývar dále použijte.
- Halušky: Brambory dobře umyjte a oloupejte. Slupky nevyhazujte, po mírném osušení z nich můžete připravit chipsy. Jeden brambor dejte stranou, ostatní nastrouhejte najemno. Přidejte špetku soli a mletého pepře, zasypte moukou a připravte polotuhé bramborové těsto. Ve větším hrnci (3,5 l) zavařte osolenou vodu a přes haluškové síto nasázejte halušky do vody. Hned zamíchejte vařečkou a povařte asi 2 minuty na mírném ohni. Uvařené halušky vyberte z vody a opláchněte studenou vodou.
- Slaninové pyré: Slaninu nakrájejte na středně velké kostky, vložte do hrnce a vyškvařte. Pak ji sceďte a sádlo nechte dobře okapat. Následně slaninu zalijte smetanou a povařte na mírném ohni asi půl hodiny. Rozmixujte dohladka, přepasírujte a zašlehejte změklé máslo.
- Dokončení pokrmu: Do hrnce nebo pánvičky dejte část zeleninového vývaru, zavařte, a přidejte uvařené halušky, které za stálého míchání přehřívejte až do fáze, kdy se tekutina odpaří. Pak přidejte sladkou smetanu, zakysanou smetanu a následně brynzu. Jemně osolte a rozmíchejte, dokud se směs nespojí v hladký krém.
- Zdobení bramborovou slámou: Odložený brambor nakrájejte na jemné proužky a vysmažte v rozehřátém oleji dozlatova. Proužky poté vyberte a nechte na ubrousku vychladnout. Kdo má chuť, může také zkusit vysmažit osušené slupky z brambor.
- Servírování: Zeleninu zahřejte na pánvičce s máslem a trochou zeleninového vývaru, jemně osolte. Servírujte v hlubokém talíři: Slaninové pyré rozetřete na dno talíře lžičkou, na pyré položte smíchanou a ochucenou haluškovou směs, ozdobte zeleninou na másle a navrch položte smaženou bramborovou slámu.
Tak trochu jiné halušky s brynzou, slaninovým pyré, zeleninou a bramborovou slámou Zdroj: Spa hotel Lanterna
Vyzkoušejte také bramborové halušky s kysaným zelím a uzeným masem podle videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE