Halušky
- hladká mouka 250 g
- polohrubá mouka 200 g
- vejce 2 ks
- mléko 200 ml
- bylinky (petrželová nať, majoránka, pažitka, nasekané najemno) 1 hrst
- sůl
Maso
- krůtí prsa 300 g
- olivový olej 2 lžíce
- cherry rajčata 300 g
- česnek 3 stroužky
- kapary (malé) 1 hrst
- máslo 1 lžíce
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Ve velkém hrnci ohřejte alespoň 3 l osolené vody. Mezitím nakrájejte maso na kousky velikosti sousta, osolte je a opepřete. Ve větší pánvi rozehřejte olej a zprudka restujte maso ze všech stran dozlatova.
- Cherry rajčata překrojte na poloviny. Česnek oloupejte a nasekejte nadrobno. Vsypte i s kapary k masu a na středním stupni opékejte, až rajčata změknou.
- Mezitím připravte halušky. V míse promíchejte obě mouky, vejce, mléko a polovinu nadrobno nasekaných bylinek, až vznikne husté těsto. Protlačte ho přes cedník na halušky do vroucí vody. Vařte asi 3 minuty, dokud halušky nevyplavou na hladinu.
- Uvařené halušky sceďte, ale trochu vody z vaření uchovejte. Halušky vsypte k masu, přidejte máslo i trochu vody z vaření, promíchejte a podávejte ozdobené zbylými bylinkami.
PRIMA TIP: Cedník na halušky má větší oka, skrze těsto jednoduše protlačíte. Koupíte ho v domácích potřebách. Pokud ho nemáte, položte těsto na prkénko a ostrým nožem odkrajujte zhruba 1cm kousky do vroucí vody.
Bylinkové halušky s krůtím masem a rajčaty podle Marcela Ihnačáka 2 Zdroj: Hostina