Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

Tvarůžkové halušky s chalupářskou slaninou

4 porce
do 1 hodiny
Tvarůžkové halušky s chalupářskou slaninou
Tvarůžkové halušky s chalupářskou slaninou Autor: Tvarůžková kuchařka
Drobné bramborové halušky s dokřupava vypečenou slaninou a výrazným sýrem jsou zárukou blaha, ať jste kdekoliv. Na Slovensku používají ovčí brynzu, na Olomoucku tvarůžky. Výsledek je vždy excelentní!
Reklama

Suroviny (4 porce)

Reklama

Postup

  1. Brambory oloupejte, nastrouhejte najemno a ponechte i vymačkanou tekutinu. Vmíchejte vejce a mouku, osolte a vypracujte těsto podobné konzistence jako na bramborové knedlíky. Podle potřeby můžete přidat mouku.
  2. Ve velkém hrnci uvařte větší množství osolené vody. Těsto protlačte speciálním cedníkem na halušky do vroucí vody. Pokud ho nemáte, použijte dřevěné prkénko. Namočte ho do vroucí vody, rozetřete na něj zhruba 1cm vrstvu těsta, opřete ho o okraj hrnce a nožem odkrajujte malé nočky rovnou do vody. Stejným způsobem zpracujte zbylé těsto.
  3. Halušky povařte pár minut, přesný čas záleží na jejich velikosti, ale poznáte to tak, že vyplavou na hladinu. Vyjměte je děrovanou naběračkou, přesuňte do mísy a zavařte další dávku.
  4. Mezitím nakrájejte slaninu na plátky nebo kostičky a opečte ji na pánvi dokřupava. Cibuli oloupejte, nakrájejte na plátky a orestujte na vypečeném tuku ze slaniny.
  5. Tvarůžky nastrouhejte, promíchejte s haluškami, rozdělte je na talíře a posypte slaninou a restovanou cibulí.
Reklama

Tvarůžkové halušky s chalupářskou slaninou  Foto: Tvarůžkové halušky s chalupářskou slaninou; foto: Tvarůžková kuchařka

Tvarůžková kuchařka
Daniela Turecká

Autorka připravila kuchařku plnou sladkých i slaných pochoutek z tradičního českého sýra.

Najdete v ní recepty na snídaně, polévky, “hubneme do plavek”, protože tvarůžky jsou bezvadně nízkokalorické, hospodské pochoutky, ale také “posh” pokrmy spárované s vínem.

Nechybí ani překvapivá kapitola sladká, něco málo z historie tradičního českého sýra a návod jakým způsobem tvarůžky upravovat tepelně, i jak je nakládat...

Kniha obsahuje 50 receptů a tentýž počet lákavých fotografií Davida Tureckého.

Vydává nakladatelství Došel karamel v říjnu 2017.

Související témata: Hlavní jídla
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama