Suroviny
Postup přípravy
- Do velkého hrnce dejte vařit osolenou vodu.
- Brambory oloupejte a nastrouhejte do mísy na jemném struhadle s hroty. Nastrouhané brambory pustí dost vody, dobře je vymačkejte a veškerou vodu slijte.
- K bramborům přidejte 1 vejce, sůl a polohrubou mouku. Každý druh brambor bude potřebovat jiné množství mouky, proto je vždy lepší kousek hotového těsta hodit do vroucí vody a odzkoušet si, jestli halušky drží tvar a nerozvářejí se.
- Část těsta přepasírujte přes haluškové síto do vroucí vody a vařte zhruba 2–3 minuty, dokud nevyplavou halušky na hladinu. Seberte je cedníkem, dejte bokem do hlubokého talíře a opakujte se zbylým těstem.
- Do rozpálené vyšší pánve dejte uvařené halušky a přidejte k nim všechnu brynzu. Ta se pomalu začne rozpouštět, všechno tedy spolu promíchejte, aby se ochutil brynzou každý kousek.
- V menším rendlíku si dozlatova a dokřupava na vepřovém sádle orestujte na kostičky nakrájenou slaninu.
- Halušky podávejte ideálně na nahřátém talíři, rychle chladnou. Navrch dejte lžíci vypražené slaniny a zasypte čerstvě nakrájeným koprem.