Suroviny
- brambory 1 kg
- hrubá mouka (popř. bezlepková Promix Uni) 300 g
- brynza 250 g
- uzená slanina 100 g
- sůl
- pažitka
Tentokrát jsem si je ale předobjednala a spolu se svou slovenskou rodinou jsem se je naučila připravovat. A mile mě překvapilo, že to není tak náročné, jak jsem si původně myslela.
A pokud si chcete připravit bezlepkové halušky, není nic jednoduššího než nahradit hrubou mouku tou vhodnou pro celiaky. Vyzkoušela jsem i tuto variantu a musím říct, že chuťově rozdíl prakticky nepoznáte.
Postup přípravy
- Oloupané brambory nastrouhejte najemno, přidejte moukou a zamíchejte. Správnou konzistenci těsta poznáte tak, že se těsto lehce odlepuje od misky.
- Na pánvi vyškvařte slaninu nakrájenou na kostičky.
- Vodu ve velkém hrnci přiveďte k varu a přidejte trochu soli. Těsto postupně přes sítko, které je určené na přípravu halušek, propasírujte dřevěnou vařečkou do vroucí vody. Snažte se dělat co nejmenší nočky, vařením lehce nabydou.
- Uvařené halušky poznáte tak, že vyplavou na povrch. Poté je děrovanou naběračkou vyberte.
- Hotové halušky dejte do velké mísy a promíchejte je s brynzou. Při servírování je lehce omastěte, přidejte vyškvařenou slaninu a ozdobte pažitkou.
PRIMA TIP: Pro zvýraznění chuti můžete přimíchat i pochoutkovou zakysanou smetanu.
Vyzkoušejte i recept na bramborové halušky s kysaným zelím a uzeným masem podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE