reklama

zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat

reklama

Bryndzové halušky
Autor: Martina Hrušková Bryndzové halušky

Brynzové halušky

Hodnoceno: 2x
Vždy, když se vrátím ze Slovenska, každý se ptá, zda jsem měla halušky. Překvapivě je tam nejedí tak často, jak by se nám tady mohlo zdát. Ostatně, ani my nejíme každý týden svíčkovou s knedlíkem :)
do 2 hodin
4 porce

Tentokrát jsem si je ale předobjednala a spolu se svou slovenskou rodinou jsem se je naučila připravovat. A mile mě překvapilo, že to není tak náročné, jak jsem si původně myslela.

A pokud si chcete připravit bezlepkové halušky, není nic jednodušího než nahradit hrubou mouku tou vhodnou pro celiaky. Vyzkoušela jsem i tuto variantu a musím říct, že chuťově rozdíl prakticky nepoznáte.

reklama

reklama

Postup

  1. Oloupané brambory nastrouhejte najemno, přidejte moukou a zamíchejte. Správnou konzistenci těsta poznáte tak, že se těsto lehce odlepuje od misky.
  2. Na pánvi vyškvařte slaninu nakrájenou na kostičky.
  3. Vodu ve velkém hrnci přiveďte k varu a přidejte trochu soli. Těsto postupně přes sítko, které je určené na přípravu halušek, propasírujte dřevěnou vařečkou do vroucí vody. Snažte se dělat co nejmenší nočky, vařením lehce nabydou.
  4. Uvařené halušky poznáte tak, že vyplavou na povrch. Poté je děrovanou naběračkou vyberte.
  5. Hotové halušky dejte do velké mísy a promíchejte je s brynzou. Při servírování je lehce omastěte, přidejte vyškvařenou slaninu a ozdobte pažitkou.
  6. PRIMA TIP: Pro zvýraznění chuti můžete přimíchat i pochoutkovou zakysanou smetanu.

Bryndzové halušky Foto:

Bryndzové halušky Foto:

Brynzové halušky, foto: Martina Hrušková

reklama

Související témata: Hlavní jídla , Slovenská kuchyně