zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Halušky s restovanou slaninou, kopřivami a smetanou
Autor: www.lanterna.cz Halušky s restovanou slaninou, kopřivami a smetanou

Halušky s restovanou slaninou, kopřivami a smetanou

Hodnoceno: 0x
Halušky jsou jen zdánlivě slovenská specialita. Tradičně se připravovaly i na Valašsku, kde se jim říkalo „kúsky“ nebo „koláčky“. Nejčastěji se podávají se zelím, ovčí brynzou, ale také se špenátem, nebo dokonce s povidly.
do 30 minut
4 porce

„Obliba krajových pokrmů roste a halušky mezi ně rozhodně patří,“ říká Pavel Václavík, šéfkuchař Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích, který přináší recept na pravé valašské halušky.

reklama

Postup

  1. Brambory oloupejte a nastrouhejte najemno nebo rozmixujte. Smíchejte s polohrubou moukou a vajíčkem a propracujte.
  2. Těsto protlačte přes síto na halušky do vroucí osolené vody. Jakmile halušky vyplavou nahoru, ještě minutu je provařte. Vyjměte pomocí síta na plech a zlehka prokápněte olejem.
  3. Čerstvé kopřivy opláchněte, spařte vařící vodou a překrájejte je.
  4. Na pánvi orestujte dozlatova nakrájenou slaninu, přidejte kopřivy, halušky, smetanu, promíchejte, ochuťte solí a pepřem a servírujte.

Halušky s restovanou slaninou, kopřivami a smetanou  Foto: Halušky s restovanou slaninou, kopřivami a smetanou; foto: www.lanterna.cz

reklama

Související témata: kopřivy