Suroviny
- brambory 500 g
- polohrubá mouka 150 g
- vejce 1 ks
- čerstvě namletý pepř
- sůl
- anglická slanina 150 g
- kopřivy (čerstvé mladé)
- smetana 250 ml
„Obliba krajových pokrmů roste a halušky mezi ně rozhodně patří,“ říká Pavel Václavík, šéfkuchař Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích, který přináší recept na pravé valašské halušky.
Postup přípravy
- Brambory oloupejte a nastrouhejte najemno nebo rozmixujte. Smíchejte s polohrubou moukou a vajíčkem a propracujte.
- Těsto protlačte přes síto na halušky do vroucí osolené vody. Jakmile halušky vyplavou nahoru, ještě minutu je provařte. Vyjměte pomocí síta na plech a zlehka prokápněte olejem.
- Čerstvé kopřivy opláchněte, spařte vařící vodou a překrájejte je.
- Na pánvi orestujte dozlatova nakrájenou slaninu, přidejte kopřivy, halušky, smetanu, promíchejte, ochuťte solí a pepřem a servírujte.