Suroviny
- brambory 500 g
- polohrubá mouka 300 g
- vejce 1 ks
- uzená slanina (oravská slanina skutečně uzená) 100 g
- brynza 150 g
- zakysaná smetana 2 lžíce
- olej (nebo sádlo)
- sůl
Postup přípravy
- Nastrouhejte najemno syrové brambory, přidejte vajíčko, polohrubou mouku a sůl a vyrobte hodně tuhé těsto. Nechte zavadnout a mezitím na pánvi na troše sádla anebo oleje opečte slaninku, aby zesklovatěla.
- Těsto pak strouhejte přes struhadlo „haluškáč“, do vařící osolené vody. Když halušky vyplavou, jsou uvařené.
- Ještě horké servírujte se slaninkou a brynzou, kterou můžete zjemnit zakysanou smetanou. Většinou už nesolte.
- Kdo nemá rád brynzu, pro toho poduste na cibulce kysané zelí a smíchejte s haluškami.
Vyzkoušejte i recept na bramborové halušky s kysaným zelím a uzeným masem podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE