Na koláč
- strouhaný kokos 2 lžíce
- bílek (velké) 5 ks
- cukr krupice 250 g
- mleté mandle 200 g
Na náplň
- žloutek (velké) 5 ks
- cukr krupice 100 g
- smetana (double cream, velmi tučná smetana nad 45 % tuku, prodává Marks&Spencer) 150 ml
- máslo 100 g
- vanilkový extrakt 2 lžičky
- mandle (opražené hobliny na ozdobu) 3 lžíce
- šlehačka (pro servírování)
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 200 °C, u plynové na stupeň 6. Vysypte máslem vymazanou formu strouhaným kokosem.
- Koláč: Bílky vyšlehejte dotuha, potom postupně všlehávejte cukr. Vmíchejte mleté mandle. Přendejte směs do formy a pečte 20–25 minut nebo dokud se těsto nezpevní. Vyndejte z trouby a nechte ve formě vychladnout, potom korpus vyndejte z formy.
- Náplň: Do hrnce dejte žloutky, cukr a double cream a na mírném ohni šlehejte, dokud nevznikne hustý krém. Sundejte z plotny a všlehejte máslo a vanilkový extrakt. Přelijte do mísy, přikryjte fólií, kterou dobře utěsněte, a nechte vychladnout a sesednout.
- Krém promíchejte a rozložte na koláč a posypte madlovými hoblinkami. Pokud chcete, podávejte se šlehačkou, ačkoliv je potom zákusek trochu těžší.