Základem pro přípravu asijských zvitků je rýžový papír, který se většinou lehce namočí, na něj se naskládá připravená náplň a závitek se zaroluje.
Závitky se dělí na dvě hlavní skupiny - nesmažené (summer rolls) a smažené (spring rolls). Do těch nesmažených se většinou dává zelenina, uvařené rýžové nudle, uvařené krevety, bylinky, vaječné omelety, trhané vařené maso, někdy i ovoce (hlavně mango).
Do smažených se často dává masová náplň - někdy je to směs předem orestovaného mletého masa s houbami a zeleninou, někdy se do závitků motá i ochucené syrové mleté maso, které se smažením propeče.
Nezbytné jsou omáčky k namáčení. Nejčastější je vietnamská omáčka z rybí omáčky, cukru, octa a chilli, obvyklá je ale i hustá omáčka z burákového másla nebo omáčky na bázi sójovky.