Speciály

Super sbírka receptů na asijské závitky a rolky

Závitky jsou rozšířené snad ve všech asijských kuchyních a tento fenomén se s velkou slávou přenesl i do našich kuchyní. Není se čemu divit, jejich příprava je směšně jednoduchá a dají se naplnit masem, zeleninou, ovocem i mořskými plody. Zkrátka, každý si je může přizpůsobit podle vlastní chuti.

Základem pro přípravu asijských zvitků je rýžový papír, který se většinou lehce namočí, na něj se naskládá připravená náplň a závitek se zaroluje.

Závitky se dělí na dvě hlavní skupiny - nesmažené (summer rolls) a smažené (spring rolls). Do těch nesmažených se většinou dává zelenina, uvařené rýžové nudle, uvařené krevety, bylinky, vaječné omelety, trhané vařené maso, někdy i ovoce (hlavně mango).

Do smažených se často dává masová náplň - někdy je to směs předem orestovaného mletého masa s houbami a zeleninou, někdy se do závitků motá i ochucené syrové mleté maso, které se smažením propeče.

Nezbytné jsou omáčky k namáčení. Nejčastější je vietnamská omáčka z rybí omáčky, cukru, octa a chilli, obvyklá je ale i hustá omáčka z burákového másla nebo omáčky na bázi sójovky.

Připravte si doma nejlepší asijské závitky podle našich receptů:

Recepty