Suroviny
- rýžový papír (kulatý) asi 20 plátků
- mleté vepřové maso 225 g
- krevety (loupané) 100 g
- arašídový olej (lze i slunečnicový)
- shiitake (sušené) 6 ks
- bambusové výhonky 100 g
- sojové výhonky 225 g
- sójová omáčka (tmavá ) 1 lžíce
- bílek (lehce rozšlehaný) 1 ks
Postup přípravy
- Nejprve si namočte sušené houby šitake do vody, aby změkly. Poté je nakrájejte na tenké plátky - použijte jen hlavičku, nohy bývají tvrdé.
- V pánvi wok si rozehřejte lžíci oleje, přidejte mleté maso, lehce ho oslte a restujte, dokud nezmění barvu. Poté přidejte lžíci sójové omáčky, bambusové výhonky na plátky a připravené houby. Smažte vše na silném plameni asi 3 minuty. Pak vmíchejte krevety, pokračujte v restování asi 2 minuty a nakonec přidejte sojové výhonky, kterým stačí minutka na plotně. Odstavte a přimíchejte do směsi najemno nasekanou jarní cibulku. Směs nechte mírně vychladnout.
- Rýžový papír si po pár kusech namočte do mělkého talíře s teplou nebo vlažnou vodou. Stačí pár minutek. Poté si vyndejte jednu placku a rozložte ji třeba na čistou utěrku. Do středu rozprostřete jednu lžičku náplně, poté přeložte krátké strany placky přes náplň a nakonec závitek celý zabalte. Konce těsta potřete rozšlehaným bílkem, aby rolka držela pěkně pohromadě.
- Jakmile máte všechny závitky zabalené, rozehřejte v menším kastrolku vyšší vrstvu oleje, aby byly závitky při smažení celé ponořené. Smažte při vysoké teplotě do zezlátnutí a pozor, jde to opravdu rychle, takže je potřeba závitky hlídat! Servírujte s oblíbenou omáčkou - vhodná je například sladko-kyselá chilli omáčka k namáčení.